Одлука у предмету "Ира": Судија Савић биће пуштен уз мјере забране

Небојша Томашевић
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Судија Основног суда у Бијељини Јован Савић, који је ухапшен у акцији "Ира", којом је разбијена група шверцера наркотицима биће пуштен из притвора уз мјере забране, сазнаје "Глас Српске".

Његов адвокат Петко Будиша потврдио је за "Глас Српске" да је Суд БиХ умјесто притвора судији одредио мјеру забране састајања са свједоцима.

- За одбрану је упитно постојање кривичног дјела, које се ставља на терет мом клијенту. Више детаља не могу да говорим у циљу заштите истраге - рекао је адвокат Будиша.

Судију Савића Тужилаштво БиХ терети за примање мита и одавање службене тајне по Кривичном законику Републике Српске.

Осим судије у акцији "Ира" ухапшено је још 17 осумњичених за шверц наркотика, а након саслушања Суд БиХ је одредио притвор за њих девет. Иза решетака су осим судије завршили  и Жељко Радовановић звани Кречо из Бијељине, Игор Вилотић звани Гига, Самир Алагић, Мишо Росић, Саша Ковачевић, Драган Мухаремовић, Анђелко Ђокић и Мирослав Пајић.

Осумњичене Тужилаштво БиХ терети да су наркотике у БиХ кријумчарили из Холандије и Њемачке, а о купопродаји су се договарали преко апликација "Аном" и "Скај" на којима су користили права имена.

Акцијом је био обухваћен и Миле Росић, који је у бјекству, а коме је, како сазнајемо, судија Јован Савић одавао информације.

Тужилац Тужилаштва БиХ Бојана Јововић, која руководи истрагом у овом случају,  приликом образлагања захтјева за притвор у судници Суда БиХ рекла је да су осумњичени дјеловали као група.

- Они су два до три мјесеца комуницирали путем апликације "Аном", а прије тога путем "Скаја". Толико су били сигурни у апликацију да нису ништа скривали. Слали су фотографије наркотика, договарали се о купопродаји, ко и гдје преузима, ко преноси - казала је Јововићева.

Према њеним ријечима, Миле Росић је, док се крио и чекао пресуду за убиство, како би сазнао каква ће одлука бити, судији Савићу путем посредника дао дар за одавање информација.

Судија је путем посредника савјетовао Росића и његове сараднике у другим парничним поступцима. Говорио им је како ће поступати и договарао се о писању жалби.

Појашњавајући улоге осталих осумњичених, тужилац Јововић је истакла да је са бјегунцем Росићем сарађивао и Радовановић којег терете да је продавао дрогу у БиХ.

Према ријечима тужиоца, у овом случају се ради о добро организованој групи. Код осумњичених није нађена дрога, али је анализом апликације "Аном" утврђено да су се професионално бавили продајом дроге. Један дио њих још је неидентификован.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана