Odluka u predmetu "Ira": Sudija Savić biće pušten uz mjere zabrane

Nebojša Tomašević
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - Sudija Osnovnog suda u Bijeljini Jovan Savić, koji je uhapšen u akciji "Ira", kojom je razbijena grupa švercera narkoticima biće pušten iz pritvora uz mjere zabrane, saznaje "Glas Srpske".

Njegov advokat Petko Budiša potvrdio je za "Glas Srpske" da je Sud BiH umjesto pritvora sudiji odredio mjeru zabrane sastajanja sa svjedocima.

- Za odbranu je upitno postojanje krivičnog djela, koje se stavlja na teret mom klijentu. Više detalja ne mogu da govorim u cilju zaštite istrage - rekao je advokat Budiša.

Sudiju Savića Tužilaštvo BiH tereti za primanje mita i odavanje službene tajne po Krivičnom zakoniku Republike Srpske.

Osim sudije u akciji "Ira" uhapšeno je još 17 osumnjičenih za šverc narkotika, a nakon saslušanja Sud BiH je odredio pritvor za njih devet. Iza rešetaka su osim sudije završili  i Željko Radovanović zvani Krečo iz Bijeljine, Igor Vilotić zvani Giga, Samir Alagić, Mišo Rosić, Saša Kovačević, Dragan Muharemović, Anđelko Đokić i Miroslav Pajić.

Osumnjičene Tužilaštvo BiH tereti da su narkotike u BiH krijumčarili iz Holandije i Njemačke, a o kupoprodaji su se dogovarali preko aplikacija "Anom" i "Skaj" na kojima su koristili prava imena.

Akcijom je bio obuhvaćen i Mile Rosić, koji je u bjekstvu, a kome je, kako saznajemo, sudija Jovan Savić odavao informacije.

Tužilac Tužilaštva BiH Bojana Jovović, koja rukovodi istragom u ovom slučaju,  prilikom obrazlaganja zahtjeva za pritvor u sudnici Suda BiH rekla je da su osumnjičeni djelovali kao grupa.

- Oni su dva do tri mjeseca komunicirali putem aplikacije "Anom", a prije toga putem "Skaja". Toliko su bili sigurni u aplikaciju da nisu ništa skrivali. Slali su fotografije narkotika, dogovarali se o kupoprodaji, ko i gdje preuzima, ko prenosi - kazala je Jovovićeva.

Prema njenim riječima, Mile Rosić je, dok se krio i čekao presudu za ubistvo, kako bi saznao kakva će odluka biti, sudiji Saviću putem posrednika dao dar za odavanje informacija.

Sudija je putem posrednika savjetovao Rosića i njegove saradnike u drugim parničnim postupcima. Govorio im je kako će postupati i dogovarao se o pisanju žalbi.

Pojašnjavajući uloge ostalih osumnjičenih, tužilac Jovović je istakla da je sa bjeguncem Rosićem sarađivao i Radovanović kojeg terete da je prodavao drogu u BiH.

Prema riječima tužioca, u ovom slučaju se radi o dobro organizovanoj grupi. Kod osumnjičenih nije nađena droga, ali je analizom aplikacije "Anom" utvrđeno da su se profesionalno bavili prodajom droge. Jedan dio njih još je neidentifikovan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana