Од почетка године 10 случајева вршњачког насиља

Срна
Од почетка године 10 случајева вршњачког насиља

ГРАДИШКА - Полицијска управа Градишка од почетка године је евидентирала 10 инцидената који се могу подвести под вршњачко насиље, рекао је инспектор Криминалистичке полиције у градишкој Полицијској управи Дејан Гвозден на предавању основцима о овој веома учесталој друштвеној појави.

"Један случај има елементе кривичног дјела, гдје је жртва задобила лаке тјелесне повреде", навео је Гвозден на предавању које су представници Полицијске управе Градишка одржали за ученике виших разреда основних школа "Васа Чубриловић" и "Козарска дјеца" у оквиру превентивне кампање "Стоп вршњачком насиљу" коју релизује Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

Основни циљ предавања је да се ученици основних и средњих школа упознају о начинима испољавања насиља међу дјецом и младима, те посљедицама које оно оставља на жртву.

На предавању је речено да је вршњачко насиље - насиље међу дјецом и младима приближно истог старосног доба које има елементе трајања, те указано на значај благовременог откривања оваквих видова насиља, као и да прве знакове да дијете трпи насиље могу примијетити родитељи, просвјетни радници и вршњаци.

Директор ОШ "Васа Чубриловић" Владимир Станишљевић наглашава да школа, оваквим предавањим, заједно са родитељима покушава да наметне потребу да се са дјецом интензивније разговара ради благовременог препознавања овог вида насиља.

Полицијски службеници истакли су да вршњачко насиље познаје различите облике - од емоционалног, физичког, преко дигиталног, сексуалног и других видова насиља међу младима.

Са предавања је поручено да сваки вид насиља међу вршњацима треба пријавити полицији на број 122 или лично у Полицијску управу.

МУП Републике Српске је 2019. године потписао протокол о сарадњи са Министарством просвјете и културе Српске у коме је тачно назначено како се поступа у случају пријаве вршњачког насиља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана