Od početka godine 10 slučajeva vršnjačkog nasilja

Srna
Od početka godine 10 slučajeva vršnjačkog nasilja

GRADIŠKA - Policijska uprava Gradiška od početka godine je evidentirala 10 incidenata koji se mogu podvesti pod vršnjačko nasilje, rekao je inspektor Kriminalističke policije u gradiškoj Policijskoj upravi Dejan Gvozden na predavanju osnovcima o ovoj veoma učestaloj društvenoj pojavi.

"Jedan slučaj ima elemente krivičnog djela, gdje je žrtva zadobila lake tjelesne povrede", naveo je Gvozden na predavanju koje su predstavnici Policijske uprave Gradiška održali za učenike viših razreda osnovnih škola "Vasa Čubrilović" i "Kozarska djeca" u okviru preventivne kampanje "Stop vršnjačkom nasilju" koju relizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Osnovni cilj predavanja je da se učenici osnovnih i srednjih škola upoznaju o načinima ispoljavanja nasilja među djecom i mladima, te posljedicama koje ono ostavlja na žrtvu.

Na predavanju je rečeno da je vršnjačko nasilje - nasilje među djecom i mladima približno istog starosnog doba koje ima elemente trajanja, te ukazano na značaj blagovremenog otkrivanja ovakvih vidova nasilja, kao i da prve znakove da dijete trpi nasilje mogu primijetiti roditelji, prosvjetni radnici i vršnjaci.

Direktor OŠ "Vasa Čubrilović" Vladimir Stanišljević naglašava da škola, ovakvim predavanjim, zajedno sa roditeljima pokušava da nametne potrebu da se sa djecom intenzivnije razgovara radi blagovremenog prepoznavanja ovog vida nasilja.

Policijski službenici istakli su da vršnjačko nasilje poznaje različite oblike - od emocionalnog, fizičkog, preko digitalnog, seksualnog i drugih vidova nasilja među mladima.

Sa predavanja je poručeno da svaki vid nasilja među vršnjacima treba prijaviti policiji na broj 122 ili lično u Policijsku upravu.

MUP Republike Srpske je 2019. godine potpisao protokol o saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske u kome je tačno naznačeno kako se postupa u slučaju prijave vršnjačkog nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana