Нађена возила криминалца из предмета "Транспортер": BMW и "тојоту" користили за набавку дроге

Небојша Томашевић
Нађена возила криминалца из предмета "Транспортер": BMW и "тојоту" користили за набавку дроге

БАЊАЛУКА - Скупоцјени аутомобили "тојота ленд крузер" и "BMW 730 D", који су нађени у Бањалуци скривени у гаражама, вјероватно су украли припадници криминалне групе која је разбијена у акцији "Транспортер", како би њима превозили дрогу или их мијењали за наркотике, сазнаје "Глас Српске".

Извор близак истрази је рекао да се возила повезују са криминалном групом на чијем челу су били Бојан Цвијетић и Петар Дукић.

"Истрагом је утврђено да је гаражни простор гдје су нађена возила користио управо Дукић" рекао je извор "Гласа Српске".

Полиција је 20. јуна у гаражи пронашла "тојоту", која је украдена у Сарајеву 2017. а два дана касније на истој локацији "BMW 730 D" који је украден 2021. године у Њемачкој.

" Претпостављамо да су ова возила, као и она раније нађена у акцији "Транспортер", била намијењена за превоз дроге или да буду замијењена у Албанији или Црној Гори за наркотике" рекао је наш извор. 

Додао је да ова возила вриједе неколико десетина хиљада КМ.

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске потврђено је да су оба возила пронашли на подручју Бањалуке припадници Управе за организовани и тешки криминалитет.

"Возило "тојота ленд крузер", за којим је Интерпол расписао потрагу 2017. године, украдено је на подручју Сарајева. За возилом BMW такође је расписана потрага Интерпола, а украдено је 2021. године у Минхену. 

Полиција под надзором Окружног тужилаштва Бањалука ради на истрази и провјерама из своје надлежности у циљу документовања предмета" рекли су у МУП-у. 

Акција "Транспортер" покренута је у новембру 2021. године када је ухапшено је 11 особа због сумње да су се као организована криминална група бавили међународним кријумчарењем марихуане и кокаина. 

Тад је заплијењено 300 килограма сканка вриједног 1,2 милиона, а наркотици су пронађени у возилу Петра Дукића који је првобитно био избјегао хапшење. Он се предао мјесец након акције. 

Током истраге потврђено је да је ова група у вријеме "закључавања" због пандемије свакодневно кријумчарила између 50 и 100 килограма дроге. 

Истрага је показала да су осумњичении пребацивали веће количине дроге из Албаније, Косова, Црне Горе у Хрватску и ЕУ. 

Истом рутом су враћали кокаин, чији дио је продаван у ЕУ, а други у Сарајеву и Бањалуци. Осумњичени су, осим тога, новцем зарађеним од дроге куповали возила која је увозио Цвијетић, а преузимао Дукић и возио у Албанију те мијењао за дрогу. 

Чланови ове групе наслоњени су на групу Миливоја Ловреновића Чаруге који је у бијегу, а сумњичи се за убиства.

Транскрипти

Током истраге у предмету "Транспортер" тужилаштво је од суда у Паризу добило транскрипте пресретнутих разговора осумњичених из којих се види да се ради о организованој групи која се бавила трговином дроге. 

Захвљаујући томеа дошли су до сазнања да осумњичени имају контакте са свим групама у Србији и Холандији, као и са кокаинским картелима у Јужној Америци.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана