Nađena vozila kriminalca iz predmeta "Transporter": BMW i "tojotu" koristili za nabavku droge

Nebojša Tomašević
Nađena vozila kriminalca iz predmeta "Transporter": BMW i "tojotu" koristili za nabavku droge

BANjALUKA - Skupocjeni automobili "tojota lend kruzer" i "BMW 730 D", koji su nađeni u Banjaluci skriveni u garažama, vjerovatno su ukrali pripadnici kriminalne grupe koja je razbijena u akciji "Transporter", kako bi njima prevozili drogu ili ih mijenjali za narkotike, saznaje "Glas Srpske".

Izvor blizak istrazi je rekao da se vozila povezuju sa kriminalnom grupom na čijem čelu su bili Bojan Cvijetić i Petar Dukić.

"Istragom je utvrđeno da je garažni prostor gdje su nađena vozila koristio upravo Dukić" rekao je izvor "Glasa Srpske".

Policija je 20. juna u garaži pronašla "tojotu", koja je ukradena u Sarajevu 2017. a dva dana kasnije na istoj lokaciji "BMW 730 D" koji je ukraden 2021. godine u Njemačkoj.

" Pretpostavljamo da su ova vozila, kao i ona ranije nađena u akciji "Transporter", bila namijenjena za prevoz droge ili da budu zamijenjena u Albaniji ili Crnoj Gori za narkotike" rekao je naš izvor. 

Dodao je da ova vozila vrijede nekoliko desetina hiljada KM.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrđeno je da su oba vozila pronašli na području Banjaluke pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

"Vozilo "tojota lend kruzer", za kojim je Interpol raspisao potragu 2017. godine, ukradeno je na području Sarajeva. Za vozilom BMW takođe je raspisana potraga Interpola, a ukradeno je 2021. godine u Minhenu. 

Policija pod nadzorom Okružnog tužilaštva Banjaluka radi na istrazi i provjerama iz svoje nadležnosti u cilju dokumentovanja predmeta" rekli su u MUP-u. 

Akcija "Transporter" pokrenuta je u novembru 2021. godine kada je uhapšeno je 11 osoba zbog sumnje da su se kao organizovana kriminalna grupa bavili međunarodnim krijumčarenjem marihuane i kokaina. 

Tad je zaplijenjeno 300 kilograma skanka vrijednog 1,2 miliona, a narkotici su pronađeni u vozilu Petra Dukića koji je prvobitno bio izbjegao hapšenje. On se predao mjesec nakon akcije. 

Tokom istrage potvrđeno je da je ova grupa u vrijeme "zaključavanja" zbog pandemije svakodnevno krijumčarila između 50 i 100 kilograma droge. 

Istraga je pokazala da su osumnjičenii prebacivali veće količine droge iz Albanije, Kosova, Crne Gore u Hrvatsku i EU. 

Istom rutom su vraćali kokain, čiji dio je prodavan u EU, a drugi u Sarajevu i Banjaluci. Osumnjičeni su, osim toga, novcem zarađenim od droge kupovali vozila koja je uvozio Cvijetić, a preuzimao Dukić i vozio u Albaniju te mijenjao za drogu. 

Članovi ove grupe naslonjeni su na grupu Milivoja Lovrenovića Čaruge koji je u bijegu, a sumnjiči se za ubistva.

Transkripti

Tokom istrage u predmetu "Transporter" tužilaštvo je od suda u Parizu dobilo transkripte presretnutih razgovora osumnjičenih iz kojih se vidi da se radi o organizovanoj grupi koja se bavila trgovinom droge. 

Zahvljaujući tomea došli su do saznanja da osumnjičeni imaju kontakte sa svim grupama u Srbiji i Holandiji, kao i sa kokainskim kartelima u Južnoj Americi.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana