Начелница није крива што су пропале вакцине у Дому здравља Приједор

Агенције
Начелница није крива што су пропале вакцине у Дому здравља Приједор

ПРИЈЕДОР - Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Приједор Милица Отковић није крива што нису употријебљене 1.342 дозе вакцине "спутњик ве" против ковида 19 током епидемије вируса корона, одлучио је приједорски Основни суд.

У ослобађајућој пресуди је наведено да је поступак показао да је у вријеме вируса корона било системских и организационих пропуста у Дому здравља.

Суд је оштећену страну - Републику Српску упутио на парнични поступак за надокнаду штете која је процијењена на 45.0000 КМ.

У приједорском Дому здравља 12. априла 2021. године привремено је обустављено вакцинисање становника против ковида 19, будући да је дошло до прекида хладног ланца у замрзивачу у којем су чуване 1.342 дозе вакцине "спутњик ве".

Изрицању пресуде присуствовали су Отковићева и њен бранилац Саван Зец, те представници ОЕБС-а и медија.

Окружно јавно тужилаштво Приједор је у октобру 2021. године подигло оптужницу против Отковићеве за кривична дјела несавјестан рад у служби и непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије и донијело наредбу о обустави истраге против другог лица обухваћеног истрагом, С.Ј. из Приједора.

Кривични поступак почео је изјашњењем оптужене о кривици 1. фебруара прошле године и од 13. децембра прошле године до данас одржано је 10 рочишта, а образложење пресуде биће странама у поступку достављено у року од 30 дана.

Оптужница ју је, подсјетимо, теретила да је од половине марта до 12. априла у својству службеног лица свјесно прекршила Закон о заштити становништва од заразних болести и три интерна акта јер је донијела одлуке да се вакцине "спутњик ве", умјесто у професионални фрижидер, односно замрзивач, марке "Есмас", смјесте у фрижидер "беко" који није намијењен за професионалну употребу.

Даље је указано да је од 10. до 12. априла дошло до квара замрзивача "беко" у којем су вакцине биле смјештене, усљед чега је прекинут хладни ланац, па су 1.342 дозе постале неупотребљиве, због чега већи број грађана није примио другу дозу, а наступила је и имовинска штета за Републику Српску од 45.011 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана