Načelnica nije kriva što su propale vakcine u Domu zdravlja Prijedor

Agencije
Načelnica nije kriva što su propale vakcine u Domu zdravlja Prijedor

PRIJEDOR - Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milica Otković nije kriva što nisu upotrijebljene 1.342 doze vakcine "sputnjik ve" protiv kovida 19 tokom epidemije virusa korona, odlučio je prijedorski Osnovni sud.

U oslobađajućoj presudi je navedeno da je postupak pokazao da je u vrijeme virusa korona bilo sistemskih i organizacionih propusta u Domu zdravlja.

Sud je oštećenu stranu - Republiku Srpsku uputio na parnični postupak za nadoknadu štete koja je procijenjena na 45.0000 KM.

U prijedorskom Domu zdravlja 12. aprila 2021. godine privremeno je obustavljeno vakcinisanje stanovnika protiv kovida 19, budući da je došlo do prekida hladnog lanca u zamrzivaču u kojem su čuvane 1.342 doze vakcine "sputnjik ve".

Izricanju presude prisustvovali su Otkovićeva i njen branilac Savan Zec, te predstavnici OEBS-a i medija.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor je u oktobru 2021. godine podiglo optužnicu protiv Otkovićeve za krivična djela nesavjestan rad u službi i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije i donijelo naredbu o obustavi istrage protiv drugog lica obuhvaćenog istragom, S.J. iz Prijedora.

Krivični postupak počeo je izjašnjenjem optužene o krivici 1. februara prošle godine i od 13. decembra prošle godine do danas održano je 10 ročišta, a obrazloženje presude biće stranama u postupku dostavljeno u roku od 30 dana.

Optužnica ju je, podsjetimo, teretila da je od polovine marta do 12. aprila u svojstvu službenog lica svjesno prekršila Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i tri interna akta jer je donijela odluke da se vakcine "sputnjik ve", umjesto u profesionalni frižider, odnosno zamrzivač, marke "Esmas", smjeste u frižider "beko" koji nije namijenjen za profesionalnu upotrebu.

Dalje je ukazano da je od 10. do 12. aprila došlo do kvara zamrzivača "beko" u kojem su vakcine bile smještene, usljed čega je prekinut hladni lanac, pa su 1.342 doze postale neupotrebljive, zbog čega veći broj građana nije primio drugu dozu, a nastupila je i imovinska šteta za Republiku Srpsku od 45.011 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana