МУП Српске: Преварама на друштвеним мрежама оштетили грађане за више од 100.000 КМ

ГС
МУП Српске: Преварама на друштвеним мрежама оштетили грађане за више од 100.000 КМ

БАЊАЛУКА- Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске реализовали су под надзором Окружног јавног тужилаштва Требиње криминалистичку истрагу кодног назива "Тикет" у оквиру које се 11 лица са подручја Требиња, Фоче и Чајнича сумњичи да су починила кривична дјела превара.

Извршени су претреси на 11 локација на подручју Фоче, Требиња и Чајнича и том приликом полицијски службеници су пронашли и одузели предмете који се доводе у везу са извршњем наведених кривичних дјела. Слободе је лишено осам од 11 осумњичених, док су три лица била недоступна. Лица лишена слободе су након криминалистичке обраде, пуштена на слободу.

- Осумњичени су наведена кривична дјела починили тако што су се, у протеклом временском периоду, путем профила на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм, рекламирали да посједују информације о намјештеним спортским мечевима - саопштено је из МУП-а Српске.

Помоћу апликација за комуникацију путем интернета (Viber, WhatsApp, Messenger) су ступали у контакт са оштећеним лицима из Србије, Хрватске, Црне Горе и других земаља, те су их лaжним прикaзивaњeм и прикривaњeм чињeницa, држали у заблуди, у погледу тога да посједују информације о намјештеним спортским мечевима.

Наводили су оштећене да, путем сервиса за слање новца "Western Union", "RIA-e money transfer", "Међународна поштанска упутница" и "Moneygram", уплаћују новац у сврху наводног клађења, на име лица која су ангажована за те потребе, као и на имена самих осумњичених.

- По извршеној уплати новца, оштећени су у даљњој комуникацији одржавани у заблуди да су остварили добитак на кладионици (осумњичени су им слали фотографије фалсификованих добитних тикета и уплатница новца на име оштећених) те им је, у име различитих измишљених трошкова и провизија за слање новца, тражено да уплате још новца - додаје се у саопштењу.

Противправна имовинска корист настала вршењем горе поменутих кривичних дјела износи више од 100.000 КМ.

МУП Српске апелује на грађане да приликом комуникације на друштвеним мрежама буду опрезни и не вјерују особама које креирају профиле на којима објављују фотографије новца, накита, наводно добитних тикета, као и изјава особа, које су наводно остварили новчани добитак сарађујући са њима.

Наглашавају да се у овим случајевима увијек ради о покушају преваре, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана