MUP Srpske: Prevarama na društvenim mrežama oštetili građane za više od 100.000 KM

GS
MUP Srpske: Prevarama na društvenim mrežama oštetili građane za više od 100.000 KM

BANjALUKA- Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske realizovali su pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Trebinje kriminalističku istragu kodnog naziva "Tiket" u okviru koje se 11 lica sa područja Trebinja, Foče i Čajniča sumnjiči da su počinila krivična djela prevara.

Izvršeni su pretresi na 11 lokacija na području Foče, Trebinja i Čajniča i tom prilikom policijski službenici su pronašli i oduzeli predmete koji se dovode u vezu sa izvršnjem navedenih krivičnih djela. Slobode je lišeno osam od 11 osumnjičenih, dok su tri lica bila nedostupna. Lica lišena slobode su nakon kriminalističke obrade, puštena na slobodu.

- Osumnjičeni su navedena krivična djela počinili tako što su se, u proteklom vremenskom periodu, putem profila na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram, reklamirali da posjeduju informacije o namještenim sportskim mečevima - saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Pomoću aplikacija za komunikaciju putem interneta (Viber, WhatsApp, Messenger) su stupali u kontakt sa oštećenim licima iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja, te su ih lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica, držali u zabludi, u pogledu toga da posjeduju informacije o namještenim sportskim mečevima.

Navodili su oštećene da, putem servisa za slanje novca "Western Union", "RIA-e money transfer", "Međunarodna poštanska uputnica" i "Moneygram", uplaćuju novac u svrhu navodnog klađenja, na ime lica koja su angažovana za te potrebe, kao i na imena samih osumnjičenih.

- Po izvršenoj uplati novca, oštećeni su u daljnjoj komunikaciji održavani u zabludi da su ostvarili dobitak na kladionici (osumnjičeni su im slali fotografije falsifikovanih dobitnih tiketa i uplatnica novca na ime oštećenih) te im je, u ime različitih izmišljenih troškova i provizija za slanje novca, traženo da uplate još novca - dodaje se u saopštenju.

Protivpravna imovinska korist nastala vršenjem gore pomenutih krivičnih djela iznosi više od 100.000 KM.

MUP Srpske apeluje na građane da prilikom komunikacije na društvenim mrežama budu oprezni i ne vjeruju osobama koje kreiraju profile na kojima objavljuju fotografije novca, nakita, navodno dobitnih tiketa, kao i izjava osoba, koje su navodno ostvarili novčani dobitak sarađujući sa njima.

Naglašavaju da se u ovim slučajevima uvijek radi o pokušaju prevare, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana