Министарство утврђује одговорност за смрт затвореника, управник КПЗ-а смијењен

ГС
Министарство утврђује одговорност за смрт затвореника, управник КПЗ-а смијењен

БЕОГРАД - Против одговорних лица у Казнено-поправном заводу у Београду ‒ Падинска Скела, Министарство правде је преко Управе за извршење кривичних санкција, као органа у њеном саставу, покренуло поступак унутрашње контроле и поступке за утврђивање дисциплинске одговорности поводом смрти затвореника Станимира Брајковића, а управник Завода је због наведеног догађаја смиjењен.

Саопштило је то Министарство, наводећи иницијале жртве.

Како се додаје, Управа за извршење кривичних санкција одмах по сазнању за смрт С.Б. обавијестила је Министарство унутрашњих послова и надлежно јавно тужилаштво.

-Више јавно тужилаштво у Београду је после добијања обдукционог налаза покренуло истрагу против три прекршајно кажњена лица који издржавају казну у Казнено-поправном заводу у Београду ‒ Падинска Скела, због постојања основа сумње да су извршила кривично дјело Тешко убиство из члана 114. Кривичног законика - стоји у саопштењу.

Министарство правде апелује на надлежне органе да у што краћем року спроведу поступак против учинилаца свирепог убиства и што строже их санкционишу.

Станимир Брајковић (74), пензионер из Младеновца који је 4. фебруара убијен на одлсужењу казне, био је осуђен на 30.000 динара због кршења јавног реда и мира, тако што је бацио петарду и уплашио комшије из зграде, али како казну није платио, послат је на одслужење казне од 30 дана затвора у Падинској скели.

Несрећни човјек, како се наводи у саопштењу Вишег јавног тужилаштва у Београду, које води истрагу његовог убиства, од средине јануара до 4. фебруара када је преминуо, трпио је стравично психичко, физичко и сексуално злостављање.

Због сумње да су извршили тешко убиство у саизвршилаштву, ухапшени су његови цимери Срећко С. (20), Саша С. (21) и Далибор П. (21) и њима је послије саслушања одређен притвор до 30 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана