Матијаш ослобођен оптужби за шверц хероина

Н.Т.
Матијаш ослобођен оптужби за шверц хероина

БАЊАЛУКА- Немања Матијаш (39) из Приједора, против кога је поновљен поступак због замијене његовoг ДНК трага с трагом другог оптуженог, након више од три године проведене иза рештака у бањалучком Окружном су ослобођен је оптужби за шверц близу килограм хероина.

Предсједник судског вијећа Пане Гаврић казао је да у поновљеном поступку Тужилаштво није доказало да је оптужени Матијаш починио кривично дјело.

Матијаш је раније био осуђен на  пет година  затвора након што је у августу 2017. године ухапшен у аутомобилу “пасат” који је возио његов суграђанин Вања Вуковић и у коме је пронађено близу килограм хероина. Пакет са дрогом био је у филтеру за ваздух.

Вуковић није негирао своју одговорност, али је Матијаш од старта тврдио да нема везе са кривичним дјелом које му је било стављено на терет, али је након проведеног суђења у бањалучком Окружном суду ипак осуђен 12. јануара 2018. године.

Четири године након хапшења, Матијаш је за вријеме боравка у КПЗ Бањалука обавио ДНК тестирање које је потврдило да је током истраге његов ДНК траг замијењен са трагом Вуковића. Тако је вјештак у налазу погрешно написао да траг који је уствари био Вуковићев  припада Матијашу иако није био његов.

Након тога рјешењем суда од 1.јула 2022.године  је одређено да се Матијаш одмах пусти на слободу, а провео је више од три године иза решетака.

Он је казну издржавао од 13. августа 2019. до 1.јула 2022.године.

Судија Гаврић је појаснио да је ван снаге стављен дио пресуде који се односи на Матијаша, док је у односу на Вању Вуковића остала неизмијењена пресуда.

Матијашев адвокат Гордан Јовишевић казао је да у поновљеном поступку тужилаштво није доказало да је Матијаш починио кривично дјело.

Према оптужници Вуковић и Матијаш су шверцали 922 грама хероина ради даље препродаје. Како је навођено у оптужници поменуту дрогу они су набавили од њима познате особе, а она је откривена у "пасату 5" у којем су они били.

Дрога је била добро скривена у филтеру за ваздух.

У оптужници је наведено да им је намјера била да дрогу продају препродавцима и конзументима на подручју Бањалуке, али су у томе спријечени када их је ухапсила полиција 9. августа 2017.године.

Вуковић је у бањалучком Окружном суду осуђен на пет година затвора због поменутог шверца дрогом. Вуковић је од раније познат по чињењу кривичних дјела и осуђиван је.

Он  је 2007. године добио 30 мјесеци затвора због подметања експлозива под аутомобил бившег начелника Одјељења за сузбијање злоупотребе опојне дроге  у тадашњем Центру јавне безбједности Бањалука Горана Микановића.

Према тој пресуди Вуковић је за минирање возила добио 500 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана