Matijaš oslobođen optužbi za šverc heroina

N.T.
Matijaš oslobođen optužbi za šverc heroina

BANjALUKA- Nemanja Matijaš (39) iz Prijedora, protiv koga je ponovljen postupak zbog zamijene njegovog DNK traga s tragom drugog optuženog, nakon više od tri godine provedene iza reštaka u banjalučkom Okružnom su oslobođen je optužbi za šverc blizu kilogram heroina.

Predsjednik sudskog vijeća Pane Gavrić kazao je da u ponovljenom postupku Tužilaštvo nije dokazalo da je optuženi Matijaš počinio krivično djelo.

Matijaš je ranije bio osuđen na  pet godina  zatvora nakon što je u avgustu 2017. godine uhapšen u automobilu “pasat” koji je vozio njegov sugrađanin Vanja Vuković i u kome je pronađeno blizu kilogram heroina. Paket sa drogom bio je u filteru za vazduh.

Vuković nije negirao svoju odgovornost, ali je Matijaš od starta tvrdio da nema veze sa krivičnim djelom koje mu je bilo stavljeno na teret, ali je nakon provedenog suđenja u banjalučkom Okružnom sudu ipak osuđen 12. januara 2018. godine.

Četiri godine nakon hapšenja, Matijaš je za vrijeme boravka u KPZ Banjaluka obavio DNK testiranje koje je potvrdilo da je tokom istrage njegov DNK trag zamijenjen sa tragom Vukovića. Tako je vještak u nalazu pogrešno napisao da trag koji je ustvari bio Vukovićev  pripada Matijašu iako nije bio njegov.

Nakon toga rješenjem suda od 1.jula 2022.godine  je određeno da se Matijaš odmah pusti na slobodu, a proveo je više od tri godine iza rešetaka.

On je kaznu izdržavao od 13. avgusta 2019. do 1.jula 2022.godine.

Sudija Gavrić je pojasnio da je van snage stavljen dio presude koji se odnosi na Matijaša, dok je u odnosu na Vanju Vukovića ostala neizmijenjena presuda.

Matijašev advokat Gordan Jovišević kazao je da u ponovljenom postupku tužilaštvo nije dokazalo da je Matijaš počinio krivično djelo.

Prema optužnici Vuković i Matijaš su švercali 922 grama heroina radi dalje preprodaje. Kako je navođeno u optužnici pomenutu drogu oni su nabavili od njima poznate osobe, a ona je otkrivena u "pasatu 5" u kojem su oni bili.

Droga je bila dobro skrivena u filteru za vazduh.

U optužnici je navedeno da im je namjera bila da drogu prodaju preprodavcima i konzumentima na području Banjaluke, ali su u tome spriječeni kada ih je uhapsila policija 9. avgusta 2017.godine.

Vuković je u banjalučkom Okružnom sudu osuđen na pet godina zatvora zbog pomenutog šverca drogom. Vuković je od ranije poznat po činjenju krivičnih djela i osuđivan je.

On  je 2007. godine dobio 30 mjeseci zatvora zbog podmetanja eksploziva pod automobil bivšeg načelnika Odjeljenja za suzbijanje zloupotrebe opojne droge  u tadašnjem Centru javne bezbjednosti Banjaluka Gorana Mikanovića.

Prema toj presudi Vuković je za miniranje vozila dobio 500 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana