Лакета: У прошлој години без тежих кривичних дјела

Срна
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ- Стање безбједности на подручју Полицијске управе Требиње у 2021. години било је на задовољавајућем нивоу, будући да није било тежих кривичних дјела која би изазвала већу узнемиреност грађана, оцијенио је начелник ове управе Синиша Лакета.

Он је на конференцији за новинаре рекао да су празници протекли без већих кривичних дјела и нарушавања јавног реда и мира.

Лакета је истакао храброст и пожртвованост полицијских службеника ове управе који су показали херојски чин спасавајући туђе животе.

"У 2021. години евидентирали смо смањење нарушавања јавног реда и мира за 33 одсто у односу на претходну годину. Број саобраћајних незгода је на истом нивоу као и претходне године али је дошло до повећања броја погинулих лица, у четири саобраћајне незгоде страдало је шест лица", рекао је Лакета.

Он је додао да ће полиција настојати да превентивним и репресивним мјерама и у 2022. години број смртно страдалих лица не буде већи.

"Алкохол је ипак пресудан у овим саобраћајним незгодама са смртно страдалим лицима, као и неприлагођена брзина условима и стању путева", истакао је Лакета те позвао возаче да поштују саобраћајне прописе.

Он је нагласио да је и даље присутна епидемија вируса корона која усложњава безбједносну ситуацију, те додао да грађани могу помоћи тако што ће се придржавати епидемиолошких мјера.

Лакета је рекао да је у области злоупотребе опојних дрога документовано 11 кривичних дјела и 97 прекршаја, те да ће ове активности бити приоритет и у 2022. години.

Говорећи о мигрантској кризи, он је навео да је интензитет миграна мањи у односу на претходне године и да је ситуација у источној Херцеговини под контролом.

Начелник Сектора полиције Полицијске управе Требиње Миодраг Јанковић рекао је да је у прошлој години забиљежено 287 нарушавања јавног реда и мира, што је мање за 147 или 33,9 одсто у односу на претходну годину.

Када је ријеч о безбједности саобраћаја, Јанковић је навео да је у прошлој години забиљежено 355 саобраћајних незгода, што је мање за једну, или три одсто у односу на претходну годину.

"Из саобраћаја су искључена 1.432 возача, више за 451 возач или 46 одсто у односу на претходну годину, а од којих 1.156 због вожње под утицајем алкохола", рекао је Јанковић.

Он је напоменуо да су на подручју општина источне Херцеговине постављене стационарне камере ради регистровања прекршаја и праћења видео-надзора, те додао да камере још нису у функцији јер је у току њихово умрежавање.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Велибор Вукоје рекао је да су у прошлој години забиљежена 292 кривична дјела, што је мање за 22 дјела или седам одсто у односу на претходну годину.

"Коефицијент укупне расвијетљености износи 89,2 одсто кривичних дјела", рекао је Вукоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана