Laketa: U prošloj godini bez težih krivičnih djela

Srna
Foto: Srna

TREBINjE- Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Trebinje u 2021. godini bilo je na zadovoljavajućem nivou, budući da nije bilo težih krivičnih djela koja bi izazvala veću uznemirenost građana, ocijenio je načelnik ove uprave Siniša Laketa.

On je na konferenciji za novinare rekao da su praznici protekli bez većih krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira.

Laketa je istakao hrabrost i požrtvovanost policijskih službenika ove uprave koji su pokazali herojski čin spasavajući tuđe živote.

"U 2021. godini evidentirali smo smanjenje narušavanja javnog reda i mira za 33 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Broj saobraćajnih nezgoda je na istom nivou kao i prethodne godine ali je došlo do povećanja broja poginulih lica, u četiri saobraćajne nezgode stradalo je šest lica", rekao je Laketa.

On je dodao da će policija nastojati da preventivnim i represivnim mjerama i u 2022. godini broj smrtno stradalih lica ne bude veći.

"Alkohol je ipak presudan u ovim saobraćajnim nezgodama sa smrtno stradalim licima, kao i neprilagođena brzina uslovima i stanju puteva", istakao je Laketa te pozvao vozače da poštuju saobraćajne propise.

On je naglasio da je i dalje prisutna epidemija virusa korona koja usložnjava bezbjednosnu situaciju, te dodao da građani mogu pomoći tako što će se pridržavati epidemioloških mjera.

Laketa je rekao da je u oblasti zloupotrebe opojnih droga dokumentovano 11 krivičnih djela i 97 prekršaja, te da će ove aktivnosti biti prioritet i u 2022. godini.

Govoreći o migrantskoj krizi, on je naveo da je intenzitet migrana manji u odnosu na prethodne godine i da je situacija u istočnoj Hercegovini pod kontrolom.

Načelnik Sektora policije Policijske uprave Trebinje Miodrag Janković rekao je da je u prošloj godini zabilježeno 287 narušavanja javnog reda i mira, što je manje za 147 ili 33,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, Janković je naveo da je u prošloj godini zabilježeno 355 saobraćajnih nezgoda, što je manje za jednu, ili tri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

"Iz saobraćaja su isključena 1.432 vozača, više za 451 vozač ili 46 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a od kojih 1.156 zbog vožnje pod uticajem alkohola", rekao je Janković.

On je napomenuo da su na području opština istočne Hercegovine postavljene stacionarne kamere radi registrovanja prekršaja i praćenja video-nadzora, te dodao da kamere još nisu u funkciji jer je u toku njihovo umrežavanje.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Velibor Vukoje rekao je da su u prošloj godini zabilježena 292 krivična djela, što je manje za 22 djela ili sedam odsto u odnosu na prethodnu godinu.

"Koeficijent ukupne rasvijetljenosti iznosi 89,2 odsto krivičnih djela", rekao je Vukoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana