Крим-техничари МУП-а РС ослобођени оптужби за уништавање доказа у предмету “Давид Драгичевић”

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Криминалистички техничари МУП-а РС Микица Марјанац и Зоран Бошњак данас ослобођени оптужби за уништавање доказа у предмету "Давид Драгичевић"

Пресуду је изрекла судија Основног суда Бањалука Радмила Медаковић.

Давидив отац Давор Драгичевић био је видно изреволтиран оваквом пресудом.

У оптужници Окружно јавно тужилаштво Бањалука наводило се да су у намјери да спријече или отежају доказивање, уништили предмет који може послужити као доказ, односно да су бацили у отпад Драгичевићеве боксерице које су након обдукције тијела пребачене у депозит Полицијске управе Бањалука.

Овај предмет је први и посљедњи пут евидентиран у обдукционој сали и никада није вјештачен, нема га у службеној забиљешци из полицијског КТЦ центра нити њиховој фотодокументацији.

Драгичевић је нестао у ноћи 17. на 18. март 2018. године, а његово тијело је пронађено 24. марта на ушћу Црквене у Врбас код тврђаве “Кастел” у Бањалуци. Предмет убиства Давида Драгичевића је од Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци преузело Тужилаштво БиХ.

Овај маратонски процес изазивао је велику пажњу јавности, а пред свако рочиште испред суда су се окупљали чланови неформалне групе “Правда за Давида”. Неколико посљедњих судских рочишта, као и данашње изрицање пресуде, пратио је и отац страдалог младића, Давор Драгичевић, а након што се вратио у БиХ из Аустрије гдје му је одбијен захтјев за азил.

Суђење Марјанцу и Бошњаку је почело у априлу прошле године и то двије године након што се су изјаснили о кривњи, преноси Мондо.

Током јучерашњих завршних ријечи, поступајући тужилац Далибор Врећо је тврдио да су доказани наводи оптужбе, уз оцјену да је доњи веш “могао евентуално послужити као доказ у кривичном дјелу убиство Давида Драгичевића”. Тврдио је и да је оптужени двојац “намјерно и свјесно” уништио овај предмет, односно да су боксерице бацилли у смеће.

Са друге стране, одбрана је истицала да ниједан елемент бића кривичног дјела није доказан, а оспоравали су све, од квалификције дјела, времена и начина почињења, облика саизвршилаштва, доказног својства Давидовог доњег веша и другог, тражећи ослобађање оптуженог двојца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана