Krim-tehničari MUP-a RS oslobođeni optužbi za uništavanje dokaza u predmetu “David Dragičević”

GS
Foto: ILUSTRACIJA

Kriminalistički tehničari MUP-a RS Mikica Marjanac i Zoran Bošnjak danas oslobođeni optužbi za uništavanje dokaza u predmetu "David Dragičević"

Presudu je izrekla sudija Osnovnog suda Banjaluka Radmila Medaković.

Davidiv otac Davor Dragičević bio je vidno izrevoltiran ovakvom presudom.

U optužnici Okružno javno tužilaštvo Banjaluka navodilo se da su u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje, uništili predmet koji može poslužiti kao dokaz, odnosno da su bacili u otpad Dragičevićeve bokserice koje su nakon obdukcije tijela prebačene u depozit Policijske uprave Banjaluka.

Ovaj predmet je prvi i posljednji put evidentiran u obdukcionoj sali i nikada nije vještačen, nema ga u službenoj zabilješci iz policijskog KTC centra niti njihovoj fotodokumentaciji.

Dragičević je nestao u noći 17. na 18. mart 2018. godine, a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave “Kastel” u Banjaluci. Predmet ubistva Davida Dragičevića je od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci preuzelo Tužilaštvo BiH.

Ovaj maratonski proces izazivao je veliku pažnju javnosti, a pred svako ročište ispred suda su se okupljali članovi neformalne grupe “Pravda za Davida”. Nekoliko posljednjih sudskih ročišta, kao i današnje izricanje presude, pratio je i otac stradalog mladića, Davor Dragičević, a nakon što se vratio u BiH iz Austrije gdje mu je odbijen zahtjev za azil.

Suđenje Marjancu i Bošnjaku je počelo u aprilu prošle godine i to dvije godine nakon što se su izjasnili o krivnji, prenosi Mondo.

Tokom jučerašnjih završnih riječi, postupajući tužilac Dalibor Vrećo je tvrdio da su dokazani navodi optužbe, uz ocjenu da je donji veš “mogao eventualno poslužiti kao dokaz u krivičnom djelu ubistvo Davida Dragičevića”. Tvrdio je i da je optuženi dvojac “namjerno i svjesno” uništio ovaj predmet, odnosno da su bokserice bacilli u smeće.

Sa druge strane, odbrana je isticala da nijedan element bića krivičnog djela nije dokazan, a osporavali su sve, od kvalifikcije djela, vremena i načina počinjenja, oblika saizvršilaštva, dokaznog svojstva Davidovog donjeg veša i drugog, tražeći oslobađanje optuženog dvojca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana