Кокаин превозили преправљеним возилима: Затражено притварање двојца ухапшеног у акцији „Транспортер“

Небојша Томашевић
Foto: принтскрин

САРАЈЕВО - Поступајући тужилац Тужилаштва БиХ предложио је одређивање притвора Славку Брборовићу (58) из Кнежева и Жељку Максимовићу званом Жељо (50) из Јајца који су ухапшени у наставку акције "Транспортер" због шверца наркотицима.

- Осумњичени су  под истрагом су и терете се да су дужи временски период, са специјално преправљеним возилом, вршили међународно кријумчарење и неовлашћен промет већих количина кокаина. Најмање 23 килограма су прокријумчарили  на подручје БиХ.  Дрогу су набављали на подручју Холандије, Белгије, а кријумчарили је  преко  Чешке и Њемачке и вршили даљу препродају на територији БиХ те тако стицали већу новчану или неку другу корист за себе - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Додаје се да осумњичене терете за  организовани  криминал и неовлашћени промет опојним дрогама, а Брборовића и за кривично дјело недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја.

Како се наводи у саопштењу, притвор осумњиченима је предложен због бојазни од бјекства, као и опасности да би боравком на слободи осумњичени могли ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике или поново починити кривично дјело или довршити започето.

- На рочишту, које ће бити одржано у Суду БиХ, поступајући тужилац детаљно ће образложити приједлог за одређивање мјере притвора - наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Максимовића и Брборовића ухапсили су у суботу припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Према незваничним информацијама, Максимовић и Брборовић су осумњичени да су били курири за криминалну групу коју је предводили осумњичени Бојан Цвијетић и Јеленко Кнежевић, односно да су превозили кокаин из Европске уније у БиХ.

Међу осумњиченима, који су растурали кокаин у БиХ био је и некадашњи главни инспектор у Управи за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС Младен Миловановић.

У акцији ”Транспортер” раније је заплијењено 303 килограма марихуане, која је откривена у комбију који је користио Петар Дукић у Бањалуци. Откривено је и 56 килограма кокаина, као и већи износ новца. У акцији је ухапшено више од десет  особа због сумње да су се као организована криминална група бавили међународним кријумчарењем марихуане и кокаина.

Као вођа групе означен је Цвијетић који је био савјетник сада бившег министра безбједности БиХ Драгана Мектића, а код кога су у претресу пронађени поверљиви документи Обавештајно безбједносне агенције (ОБА).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана