Kokain prevozili prepravljenim vozilima: Zatraženo pritvaranje dvojca uhapšenog u akciji „Transporter“

Nebojša Tomašević
Foto: printskrin

SARAJEVO - Postupajući tužilac Tužilaštva BiH predložio je određivanje pritvora Slavku Brboroviću (58) iz Kneževa i Željku Maksimoviću zvanom Željo (50) iz Jajca koji su uhapšeni u nastavku akcije "Transporter" zbog šverca narkoticima.

- Osumnjičeni su  pod istragom su i terete se da su duži vremenski period, sa specijalno prepravljenim vozilom, vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašćen promet većih količina kokaina. Najmanje 23 kilograma su prokrijumčarili  na područje BiH.  Drogu su nabavljali na području Holandije, Belgije, a krijumčarili je  preko  Češke i Njemačke i vršili dalju preprodaju na teritoriji BiH te tako sticali veću novčanu ili neku drugu korist za sebe - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da osumnjičene terete za  organizovani  kriminal i neovlašćeni promet opojnim drogama, a Brborovića i za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Kako se navodi u saopštenju, pritvor osumnjičenima je predložen zbog bojazni od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

- Na ročištu, koje će biti održano u Sudu BiH, postupajući tužilac detaljno će obrazložiti prijedlog za određivanje mjere pritvora - navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Maksimovića i Brborovića uhapsili su u subotu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Prema nezvaničnim informacijama, Maksimović i Brborović su osumnjičeni da su bili kuriri za kriminalnu grupu koju je predvodili osumnjičeni Bojan Cvijetić i Jelenko Knežević, odnosno da su prevozili kokain iz Evropske unije u BiH.

Među osumnjičenima, koji su rasturali kokain u BiH bio je i nekadašnji glavni inspektor u Upravi za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Mladen Milovanović.

U akciji ”Transporter” ranije je zaplijenjeno 303 kilograma marihuane, koja je otkrivena u kombiju koji je koristio Petar Dukić u Banjaluci. Otkriveno je i 56 kilograma kokaina, kao i veći iznos novca. U akciji je uhapšeno više od deset  osoba zbog sumnje da su se kao organizovana kriminalna grupa bavili međunarodnim krijumčarenjem marihuane i kokaina.

Kao vođa grupe označen je Cvijetić koji je bio savjetnik sada bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, a kod koga su u pretresu pronađeni poverljivi dokumenti Obaveštajno bezbjednosne agencije (OBA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana