Каква је улога сарајевске инфлуенсерке унутар разбијеног нарко картела

Кликс
Foto: Кликс

Завршено је прво рочиште за пет осумњичених који су ухапшени у акцији "Блек тај 2", а за које су затражене мјере забране и пуштени су на слободу. То су Бошко Јерковић, Ибро Миладин, Неџад Суљевић, Армин Алаомеровић и Адна Хелић.

Првобитно су ухапшени због сумње за организовани криминал и кривична дјела повезана с тим, као што су: прање новца, злоупотреба положаја, примање награде и других облика користи, одавање тајних података. Сумње је и данас поновио тужилац Сањин Куленовић пред суткињом Татјаном Бозовић.

Тужилаштво БиХ је за њих затражило мјере забране напуштања КС, забране путовања изван БиХ, одузимање путних исправа, једномјесечно пријављивање МУП-у КС, забране састајања с осумњиченима.

Наведено је да се против Ибре Миладина већ води поступак пред Општинским судом у Сарајеву због изазивања опште опасности, а предмет је у фази истраге. Јерковић и Миладин су, како наводи тужилац, запослени у Уједињеним Арапским Емиратима.

За свих пет сумња се да су од 2016. до 2021. у БиХ, Емиратима, Холандије, Њемачкој, Јужноафричкој Републици и још неколико земаља били дио групе, којом је управљао Аднан Смајловић, а све у циљу прибављања и прања новца стеченог трговином дроге, у картелу Тито и Дино.

Тужилаштво тврди да су сви они комуницирали апликацијом Скај, у циљу извршења кривичних дијела. Наводе како су чували и примали новац из тзв. "касе", а коју је чувао Аднан Смаиловић.

Према наводима Тужилаштва, Јерковић је ангажован због свог знања и вјештина програмирања, како би осмислио систем комуникације унутар крими групе.

Алаомеровић је, како се наводи, набављао униформе у циљу прања новца стеченог криминалним активностима. Униформе су купљење од компаније и фирми из САД-а и дониране су ФУП-у, која је касније и задужила униформе, истиче Тужилаштво.

Остали осумњичени Миладин, Суљевић и Хелић су, како се сумња, примали исплату новца из "касе" те су извршавали већи број задатака.

У претресима у понедјељак пронађено је више мобилних телефона, рачунара и рачунарске опреме.

Прочитајте и:

Детаљи са рочишта: Криминална група имала намјеру "преузети државу"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана