Јован Јошило ухапшен у Хрватској

ГС
Јован Јошило ухапшен у Хрватској

БАЊАЛУКА - Бањалучанин Јован Јошило, за којим је Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске расписао централну потјерницу у оквиру истраге у предмету „Сториџ“, ухапшен је у Хрватској, након вишемјесечног бјекства, потврђено је медијима у Српској.

Јошило је са још двојицом држављана БиХ ухапшен на подручју Опатије.

За Јошилом је МУП Републике Српске расписао потјерницу, након што је у априлу избјегао хапшење.

Он је дан прије хапшења побјегао из стана, а полиција га је тражила због више тешких кривичних дијела.

МУП Републике Хрватске је обавијестио Управу за организовани и тешки криминалитет МУП Републике Српске да су и извршили контролу и легитимисање лица које им је том приликом на увид показало личну карту Републике Словеније, у чију вјеродостојност су посумњали, те од надлежних органа Републике Словеније и МУП Републике Српске затражили су додатне провјере.

Након извршених провјера и благовремене размјене података, утврђено је да се ради о Јовану Јошилу, држављанину БиХ, који се налази у бјекству од 6. априла, када су полицијско службеници УОТК извршили претрес објеката у његовом власништву.

Путем међуполицијске сарадње, МУП Републике Хрватске достављени су сви потребни документи, информације и сазнања о Јошилу, као и о друге двије особе које су се налазила с њим у вријеме контроле, а на основу којих су сва тројица ухапшена и од стране надлежног суда у току је поступак одлучивања о одређивању мјере притвора.

Полицијска управа примоско-горанска саопштила је да су тројицу држављана БиХ ухапсоли су полицијски службеници Полицијске станице Опатија те над њима спровели криминалистичко истраживање због сумње у почињење кривичних  дјела кривотворење исправе и помагање починитељу након почињења казненог дјела.

 -Ријеч је о особама, старости 39 и 44 године, које су полицијски службеници затекли прије два дана, 5. јула, на ширем подручју Опатије приликом редовне контроле у промету. Они су се ,наиме, кретали возилом марке „ауди 8“, бугарских националних ознака, у којем је 44-годишњак као путник у возилу показао службенику лажну личну документацију с подацима словеначког држављанина. Полицијски службеници су након провјера посумњали у вјеродостојност документа те их привели на даље криминалистичко истраживање којим је утврђено да је та исправа лажна, а коју је 44-годишњак користио као своју личну карту у циљу прикривања идентитета знајући да је за њим расписана потрага од стране Интерпола због почињења тежих кривичних дјела – рекли су у полицији.

Додају да је током истраживања, у сарадњи с колегама из БиХ те Словеније и Србије,  утврђено  да је исти починио кривична дјела организованог криминала.

-Завршетком криминалистичког истраживања, осумњичени 44-годишњак је уз кривичну пријаву мјеродавном државном тужилаштву за почињење наведеног кривотворења исправе предан притворском надзорнику, заједно с 39-годишњацима, који су пријављени за помагање починиоцу након почињења кривичног дјела. У складу с расписаном међународном потрагом, 44-годишњак је доведен и суцу истраге, а у циљу поступка екстрадикције, односно изручења другој држави – истакли су у полицији и додали да ће надлежни правосудни органи БиХ у наредном периоду затражити изручење наведених особа ради суђења у БиХ.

Јошило је више пута осуђиван због тешких кривичних дјела, а за њим се трагало због сумње да је умијешан у организовани криминал и трговину наркотицима.

Полиција је у априлу, у оквиру наставка истраге о шверцу дроге у предметима „Сториџ“ и „Транспортер“ и расвјетљавању других кривичних дјела одузела скупоцјени „мерцедес“ вриједан више десетина хиљада марака, власништво Јована Јошила из Бањалуке, сазнаје „Глас Српске“.

Аутомобил је одузет из гараже зграде у улици Јасеновачких логораша, у којој Јошило наводно има стан. Полиција је ову зграду претресала и дан раније када су из гараже изузета и два мотоцикла.

Тада је речено да полиција наводно истражује могућу Јошилову повезаност са наручивањем убиства Славише Ћулума. Покојни Ћулум је осуђен на седам година затвора због покушаја убиства Јошила и непосредно прије него што је убијен, био је изашао из затвора. За Ћулумово убиство оптужен је Синиша Шакић коме је суђење у току. Управо је на једном од рочишта републички тужилац, као мотив за Ћулумово убиство, суду предала пресуду о убиству његовог брата Недељка. За то убиство је био оптужен Јошило, али је ослобођен кривице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана