Jovan Jošilo uhapšen u Hrvatskoj

GS
Jovan Jošilo uhapšen u Hrvatskoj

BANjALUKA - Banjalučanin Jovan Jošilo, za kojim je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske raspisao centralnu potjernicu u okviru istrage u predmetu „Storidž“, uhapšen je u Hrvatskoj, nakon višemjesečnog bjekstva, potvrđeno je medijima u Srpskoj.

Jošilo je sa još dvojicom državljana BiH uhapšen na području Opatije.

Za Jošilom je MUP Republike Srpske raspisao potjernicu, nakon što je u aprilu izbjegao hapšenje.

On je dan prije hapšenja pobjegao iz stana, a policija ga je tražila zbog više teških krivičnih dijela.

MUP Republike Hrvatske je obavijestio Upravu za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske da su i izvršili kontrolu i legitimisanje lica koje im je tom prilikom na uvid pokazalo ličnu kartu Republike Slovenije, u čiju vjerodostojnost su posumnjali, te od nadležnih organa Republike Slovenije i MUP Republike Srpske zatražili su dodatne provjere.

Nakon izvršenih provjera i blagovremene razmjene podataka, utvrđeno je da se radi o Jovanu Jošilu, državljaninu BiH, koji se nalazi u bjekstvu od 6. aprila, kada su policijsko službenici UOTK izvršili pretres objekata u njegovom vlasništvu.

Putem međupolicijske saradnje, MUP Republike Hrvatske dostavljeni su svi potrebni dokumenti, informacije i saznanja o Jošilu, kao i o druge dvije osobe koje su se nalazila s njim u vrijeme kontrole, a na osnovu kojih su sva trojica uhapšena i od strane nadležnog suda u toku je postupak odlučivanja o određivanju mjere pritvora.

Policijska uprava primosko-goranska saopštila je da su trojicu državljana BiH uhapsoli su policijski službenici Policijske stanice Opatija te nad njima sproveli kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje krivičnih  djela krivotvorenje isprave i pomaganje počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

 -Riječ je o osobama, starosti 39 i 44 godine, koje su policijski službenici zatekli prije dva dana, 5. jula, na širem području Opatije prilikom redovne kontrole u prometu. Oni su se ,naime, kretali vozilom marke „audi 8“, bugarskih nacionalnih oznaka, u kojem je 44-godišnjak kao putnik u vozilu pokazao službeniku lažnu ličnu dokumentaciju s podacima slovenačkog državljanina. Policijski službenici su nakon provjera posumnjali u vjerodostojnost dokumenta te ih priveli na dalje kriminalističko istraživanje kojim je utvrđeno da je ta isprava lažna, a koju je 44-godišnjak koristio kao svoju ličnu kartu u cilju prikrivanja identiteta znajući da je za njim raspisana potraga od strane Interpola zbog počinjenja težih krivičnih djela – rekli su u policiji.

Dodaju da je tokom istraživanja, u saradnji s kolegama iz BiH te Slovenije i Srbije,  utvrđeno  da je isti počinio krivična djela organizovanog kriminala.

-Završetkom kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni 44-godišnjak je uz krivičnu prijavu mjerodavnom državnom tužilaštvu za počinjenje navedenog krivotvorenja isprave predan pritvorskom nadzorniku, zajedno s 39-godišnjacima, koji su prijavljeni za pomaganje počiniocu nakon počinjenja krivičnog djela. U skladu s raspisanom međunarodnom potragom, 44-godišnjak je doveden i sucu istrage, a u cilju postupka ekstradikcije, odnosno izručenja drugoj državi – istakli su u policiji i dodali da će nadležni pravosudni organi BiH u narednom periodu zatražiti izručenje navedenih osoba radi suđenja u BiH.

Jošilo je više puta osuđivan zbog teških krivičnih djela, a za njim se tragalo zbog sumnje da je umiješan u organizovani kriminal i trgovinu narkoticima.

Policija je u aprilu, u okviru nastavka istrage o švercu droge u predmetima „Storidž“ i „Transporter“ i rasvjetljavanju drugih krivičnih djela oduzela skupocjeni „mercedes“ vrijedan više desetina hiljada maraka, vlasništvo Jovana Jošila iz Banjaluke, saznaje „Glas Srpske“.

Automobil je oduzet iz garaže zgrade u ulici Jasenovačkih logoraša, u kojoj Jošilo navodno ima stan. Policija je ovu zgradu pretresala i dan ranije kada su iz garaže izuzeta i dva motocikla.

Tada je rečeno da policija navodno istražuje moguću Jošilovu povezanost sa naručivanjem ubistva Slaviše Ćuluma. Pokojni Ćulum je osuđen na sedam godina zatvora zbog pokušaja ubistva Jošila i neposredno prije nego što je ubijen, bio je izašao iz zatvora. Za Ćulumovo ubistvo optužen je Siniša Šakić kome je suđenje u toku. Upravo je na jednom od ročišta republički tužilac, kao motiv za Ćulumovo ubistvo, sudu predala presudu o ubistvu njegovog brata Nedeljka. Za to ubistvo je bio optužen Jošilo, ali je oslobođen krivice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana