Истрага против полицајаца због сумње да су мучили мигранте

Срна
Foto: ГС

ЗАГРЕБ- Државно тужилаштво Хрватске наредило је истрагу против полицајаца који су снимљени како туку мигранте због сумње да су починили кривично дјело нељудског и окрутног поступања.

Полицајцима пријети до 10 година затвора уколико се докаже кривица. 

"Жупанијско државно тужилаштво у Карловцу, поводом сазнања о снимку који је објавио РТЛ, затражило је спровођење истраге због сумње на кривично дјело из члана 104 Кривичног закона", навела је тужилац Вера Магдић Бижановић. Ријеч је о кривичном дјелу мучења и другог окрутног, нељудског или понижавајућег поступања или кажњавања, за које је прописана казна затвора од једне до 10 година.

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић јуче је поновио да код случаја полицајаца који су снимљени како туку мигранте не може бити ријеч ни о каквој наредби. Оно што би могло бити кључно у овој истрази јесте да се утврди да ли су осумњичени полицајци, с обзиром на то да је неспорно да су примјењивали силу, о томе саставили извјештај, што су обавезни и по закону и по правилима службе.

Полицајци, чак и ако примјењују силу према непознатим лицима, то морају записати у извјештају након што им се заврши смјена. Према незваничним сазнањима листа, када је ријеч о дисциплинској одговорности, могла би бити ријеч о несавјесном обављању посла, прекомјерној и несразмјерној употреби силе и понижавању достојанства лица према којем се поступа.

"С обзиром на све околности и медијску, али и политичку пажњу цијелог случаја, ако им се утврди одговорност, полицајци у дисциплинском поступку могли би бити кажњени условним престанком радног односа у трајању од године дана и бити склоњени на неко мање изложено радно мјесто", наводи "Јутарњи лист".

Свјетски медији објавили су снимке на којима се виде мушкарци с фантомкама на глави како тјерају мигранте из Хрватске преко рукавца ријеке Коране, ударајући их палицама какве имају припадници интервентне полиције, а неки носе и подјакне које веома личе на дио униформе те јединице. На себи немају никакве ознаке, а за појасом носе идентичне пиштоље какве користи хрватска полиција. Снимци су настали у међународној новинарској истрази крајем јуна.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана