Istraga protiv policajaca zbog sumnje da su mučili migrante

Srna
Foto: GS

ZAGREB- Državno tužilaštvo Hrvatske naredilo je istragu protiv policajaca koji su snimljeni kako tuku migrante zbog sumnje da su počinili krivično djelo neljudskog i okrutnog postupanja.

Policajcima prijeti do 10 godina zatvora ukoliko se dokaže krivica. 

"Županijsko državno tužilaštvo u Karlovcu, povodom saznanja o snimku koji je objavio RTL, zatražilo je sprovođenje istrage zbog sumnje na krivično djelo iz člana 104 Krivičnog zakona", navela je tužilac Vera Magdić Bižanović. Riječ je o krivičnom djelu mučenja i drugog okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, za koje je propisana kazna zatvora od jedne do 10 godina.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović juče je ponovio da kod slučaja policajaca koji su snimljeni kako tuku migrante ne može biti riječ ni o kakvoj naredbi. Ono što bi moglo biti ključno u ovoj istrazi jeste da se utvrdi da li su osumnjičeni policajci, s obzirom na to da je nesporno da su primjenjivali silu, o tome sastavili izvještaj, što su obavezni i po zakonu i po pravilima službe.

Policajci, čak i ako primjenjuju silu prema nepoznatim licima, to moraju zapisati u izvještaju nakon što im se završi smjena. Prema nezvaničnim saznanjima lista, kada je riječ o disciplinskoj odgovornosti, mogla bi biti riječ o nesavjesnom obavljanju posla, prekomjernoj i nesrazmjernoj upotrebi sile i ponižavanju dostojanstva lica prema kojem se postupa.

"S obzirom na sve okolnosti i medijsku, ali i političku pažnju cijelog slučaja, ako im se utvrdi odgovornost, policajci u disciplinskom postupku mogli bi biti kažnjeni uslovnim prestankom radnog odnosa u trajanju od godine dana i biti sklonjeni na neko manje izloženo radno mjesto", navodi "Jutarnji list".

Svjetski mediji objavili su snimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne koje veoma liče na dio uniforme te jedinice. Na sebi nemaju nikakve oznake, a za pojasom nose identične pištolje kakve koristi hrvatska policija. Snimci su nastali u međunarodnoj novinarskoj istrazi krajem juna.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana