Интернет продаваци остали без новца јер су преваранту дали податке о картицама

Небојша Томашевић
Интернет продаваци остали без новца јер су преваранту дали податке о картицама

ДОБОЈ-Двије особе са подручја Добоја и Брода које су на интернет огласнику продавали ствари постали су жртве преваре непознатог купца коме су дали податке о својим банковним картицама након чега им је скинут сав новац са рачуна

Како је саопштено из Полицијске управе Добој оштећене је преко апликације „Вацап“ контактирао заинтересовани купац који им је доставио интернет линк са лажним логом БХ Поште како би му дали податке о текућем рачуну.

- Он им је у поруци тражио да када отворе интернет линк да потом попуне наводну апликацију. Након што су оштећени унијели своје податке као и податке са текућег рачуна скинут им је сав новац-рекли су у полицији.

Незванично сазнајемо да је једна оштећена особа продавала аутогуме, а друга хранилицу за дјецу.

- Наводни купац им је послао линк који их је одвео на интернет страницу гдје тражено да попуне број своје банковне картице, те верификациони код такозвани ЦВВ број и остале податке о рачуну који се иначе не би смјели давати другима као што је пин код.

На основу тих података преварант је са њихових рачуина скинуо сав новац-појаснио је наш извор.

Он је додао да су Добојлија и Брођанин остали без више стотина марака. Из ПУ Добој апелују на грађане да буду опрезнији приликом купопродаје на интернету и не дају свакоме своје податке.

- Преваре се могу препознати тако што поруке које пошаље наводни купац нису граматички исправне и ради се о лошем преводу с неког језика. Такође, преваранти се не јављају на телефонске позиве под изговором да су заузети послом, нити преговарају о цијени или куповини артикла.

Преваранти осим тога не јављају путем платформи интернет страница за купопродају већ путем мобилних апликација „Viber” и „WhatsApp”,Апелујемо на грађане да у случају да путем интернет страница за купопродају ступе у контакт са оваквим лицима, да не шаљу своје личне и банковне податке и да о томе одмах обавијесте најближу полицијску станицу-наводе из полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана