Internet prodavaci ostali bez novca jer su prevarantu dali podatke o karticama

Nebojša Tomašević
Internet prodavaci ostali bez novca jer su prevarantu dali podatke o karticama

DOBOJ-Dvije osobe sa područja Doboja i Broda koje su na internet oglasniku prodavali stvari postali su žrtve prevare nepoznatog kupca kome su dali podatke o svojim bankovnim karticama nakon čega im je skinut sav novac sa računa

Kako je saopšteno iz Policijske uprave Doboj oštećene je preko aplikacije „Vacap“ kontaktirao zainteresovani kupac koji im je dostavio internet link sa lažnim logom BH Pošte kako bi mu dali podatke o tekućem računu.

- On im je u poruci tražio da kada otvore internet link da potom popune navodnu aplikaciju. Nakon što su oštećeni unijeli svoje podatke kao i podatke sa tekućeg računa skinut im je sav novac-rekli su u policiji.

Nezvanično saznajemo da je jedna oštećena osoba prodavala autogume, a druga hranilicu za djecu.

- Navodni kupac im je poslao link koji ih je odveo na internet stranicu gdje traženo da popune broj svoje bankovne kartice, te verifikacioni kod takozvani CVV broj i ostale podatke o računu koji se inače ne bi smjeli davati drugima kao što je pin kod.

Na osnovu tih podataka prevarant je sa njihovih račuina skinuo sav novac-pojasnio je naš izvor.

On je dodao da su Dobojlija i Brođanin ostali bez više stotina maraka. Iz PU Doboj apeluju na građane da budu oprezniji prilikom kupoprodaje na internetu i ne daju svakome svoje podatke.

- Prevare se mogu prepoznati tako što poruke koje pošalje navodni kupac nisu gramatički ispravne i radi se o lošem prevodu s nekog jezika. Takođe, prevaranti se ne javljaju na telefonske pozive pod izgovorom da su zauzeti poslom, niti pregovaraju o cijeni ili kupovini artikla.

Prevaranti osim toga ne javljaju putem platformi internet stranica za kupoprodaju već putem mobilnih aplikacija „Viber” i „WhatsApp”,Apelujemo na građane da u slučaju da putem internet stranica za kupoprodaju stupe u kontakt sa ovakvim licima, da ne šalju svoje lične i bankovne podatke i da o tome odmah obavijeste najbližu policijsku stanicu-navode iz policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana