Ефикасна борба против илегалних миграција и шверца

Срна
Foto: Скриншот

САРАЈЕВО- Гранична полиција БиХ у протеклих девет мјесеци заплијенила је 46 килограма марихуане, евидентирала више од 20 кривичних дјела која се односе на кријумчарење људи и организовање група или удружења за кријумчарење миграната, а значајни резултати остварени су и у борби против свих облика прекограничног криминала.

"Ова кривична дјела најчешће су забиљежена у зони надлежности Теренске канцеларије Исток - Вишеград, у зони одговорности Јединице граничне полиције Зворник, а затим и у зонама надлежности теренских канцеларија Сјеверозапад - Градишка и Југ-Чапљина", изјавила је Срни портпарол Граничне полиције БиХ Франка Вицан.

 

Она је навела да је за та кривична дјела поднесено је 19 извјештаја надлежном тужилаштву, осумњичено је 31 лице, од којих је 17 лишено слободе.

 

Према ријечима Вицанове, гранична полиција је у овом периоду реализовала низ оперативних акција, а међу њима је и учешће у спровођењу међународне акције "Галеб" која се односила на разбијање ланца организованог кријумчарења људи.

 

У овој акцији, у којој су учествовали припадници Граничне полиције БиХ, Полиције Брчко дистрикта и МУП-а Хрватске, у сарадњи са Тужилаштвом БиХ, ухапшено је 10 лица.

 

"Гранична полиција БиХ је у девет мјесеци ове године евидентирала 120 кривичних дјела у вези са злоупотребом опојних дрога, те више од 60 прекршаја по истом основу. Том приликом укупно је привремено одузето 46 килограма марихуане", прецизирала је Вицанова.

 

Осим тога, истакла је, у највећој акцији Граничне полиције БиХ под називом "Ескобар", усмјереној на разбијање организованих криминалних група у вези са неовлаштеним прометом дрога, откривено је око 6.000 стабљика индијске конопље у намјенски изграђеном кампу за производњу и узгој марихуане, која је дистрибуисана и на унутрашњем и на тржишту ЕУ.

 

У оперативној акцији "Марихуана" откривено је 330 стабљика марихуане, већа количина спида, аутоматске пушке, пиштољи, разна муниција и друго.

 

Гранична полиција је приликом контроле теретног моторног возила на граничном прелазу открила око 40 килограма марихуане.

 

Када је ријеч о неовлаштеном промету или држању оружја, Гранична полиција је открила 14 кривичних дјела, у којима је привремено одузет већи број пушака, полуаутоматских пушака и аутоматских пушака, пиштоља, те пушчане, пиштољске и ловачке муниције.

 

Виццанова је напоменула да је Гранична полиција БиХ за девет мјесеци заплијенила и привремено одузела 141.941 кутију цигарета без акцизне маркице, процијењене вриједности око 717.115 КМ и 533 килограма резаног дувана, чија је вриједност процијењена на 43.706 КМ.

 

Привремено одузете цигарете и дувански производи најчешће су пронађени и откривени у близини граничне линије између Црне Горе и БиХ, а заплијењени производи се према наредби Суда БиХ чувају или депонују на судски депозит до окончања поступка против лица која су затечене у кријумчарењу ове робе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана