Efikasna borba protiv ilegalnih migracija i šverca

Srna
Foto: Skrinšot

SARAJEVO- Granična policija BiH u proteklih devet mjeseci zaplijenila je 46 kilograma marihuane, evidentirala više od 20 krivičnih djela koja se odnose na krijumčarenje ljudi i organizovanje grupa ili udruženja za krijumčarenje migranata, a značajni rezultati ostvareni su i u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala.

"Ova krivična djela najčešće su zabilježena u zoni nadležnosti Terenske kancelarije Istok - Višegrad, u zoni odgovornosti Jedinice granične policije Zvornik, a zatim i u zonama nadležnosti terenskih kancelarija Sjeverozapad - Gradiška i Jug-Čapljina", izjavila je Srni portparol Granične policije BiH Franka Vican.

 

Ona je navela da je za ta krivična djela podneseno je 19 izvještaja nadležnom tužilaštvu, osumnjičeno je 31 lice, od kojih je 17 lišeno slobode.

 

Prema riječima Vicanove, granična policija je u ovom periodu realizovala niz operativnih akcija, a među njima je i učešće u sprovođenju međunarodne akcije "Galeb" koja se odnosila na razbijanje lanca organizovanog krijumčarenja ljudi.

 

U ovoj akciji, u kojoj su učestvovali pripadnici Granične policije BiH, Policije Brčko distrikta i MUP-a Hrvatske, u saradnji sa Tužilaštvom BiH, uhapšeno je 10 lica.

 

"Granična policija BiH je u devet mjeseci ove godine evidentirala 120 krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, te više od 60 prekršaja po istom osnovu. Tom prilikom ukupno je privremeno oduzeto 46 kilograma marihuane", precizirala je Vicanova.

 

Osim toga, istakla je, u najvećoj akciji Granične policije BiH pod nazivom "Eskobar", usmjerenoj na razbijanje organizovanih kriminalnih grupa u vezi sa neovlaštenim prometom droga, otkriveno je oko 6.000 stabljika indijske konoplje u namjenski izgrađenom kampu za proizvodnju i uzgoj marihuane, koja je distribuisana i na unutrašnjem i na tržištu EU.

 

U operativnoj akciji "Marihuana" otkriveno je 330 stabljika marihuane, veća količina spida, automatske puške, pištolji, razna municija i drugo.

 

Granična policija je prilikom kontrole teretnog motornog vozila na graničnom prelazu otkrila oko 40 kilograma marihuane.

 

Kada je riječ o neovlaštenom prometu ili držanju oružja, Granična policija je otkrila 14 krivičnih djela, u kojima je privremeno oduzet veći broj pušaka, poluautomatskih pušaka i automatskih pušaka, pištolja, te puščane, pištoljske i lovačke municije.

 

Viccanova je napomenula da je Granična policija BiH za devet mjeseci zaplijenila i privremeno oduzela 141.941 kutiju cigareta bez akcizne markice, procijenjene vrijednosti oko 717.115 KM i 533 kilograma rezanog duvana, čija je vrijednost procijenjena na 43.706 KM.

 

Privremeno oduzete cigarete i duvanski proizvodi najčešće su pronađeni i otkriveni u blizini granične linije između Crne Gore i BiH, a zaplijenjeni proizvodi se prema naredbi Suda BiH čuvaju ili deponuju na sudski depozit do okončanja postupka protiv lica koja su zatečene u krijumčarenju ove robe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana