Добој: Без погинулих у саобраћају у протекла три мјесеца

Срна
Добој: Без погинулих у саобраћају у протекла три мјесеца

ДОБОЈ - На подручју у надлежности Полицијске управе (ПУ) Добој у протекла три мјесеца није било евидентираних саобраћајних несрећа са погинулим лицима, а издато је укупно 10.869 прекршајних налога, што је за 97,2 одсто више него у прва три мјесеца лани.У овом периоду је за 23,5 одсто смањен број незгода са тешко повријеђеним лицима, док их је са лакше повријеђеним лицима било мање за 1,8 одсто, навели су из ПУ Добој.

Број незгода које су проузроковали возачи под дејством алкохола смањен је за 8,9 одсто, а нису евидентиране незгоде које су проузроковали возачи под дејством опојних дрога.

Из полиције оцјењују да је знатно побољшање у области безбједности саобраћаја на подручју ПУ Добој резултат низа појачаних превентивних и репресивних мјера и радњи, па је током прва три мјесеца контролисано 7.416 возача, што представља повећање за 50,2 одсто у односу на исти период претходне године.

Из саобраћаја је у овом периоду искључено укупно 750 возача, што је повећање од 25,6 одсто. Од тога су 564 возача искључена због алкохолисаности, што је повећање од 29 одсто, и 91 због дрога, што је повећање за 167,6 одсто.

Због управљања возилом за вријеме забране управљања моторним возилом санкцинисано је 37 возача, односно за 76,2 одсто више у односу на исти период претходне године.

Од вишеструких повратника у чињењу прекршаја одузето је 15 возила.

За прва три мјесеца евидентирано је 5.379 прекорачења дозвољене брзине кретања возилом, а од тога је 3.705 евидентирано са уређајима за аутоматско препознавање прекорачења брзине, а 1.674 уређајима за утврђивање прекорачења брзине у покрету, односно такозваним пресретачем.

У овом периоду евидентирано је 1.118 возача која управљају нерегистрованим возилима.

Из Полицијске управе Добој апелују да возачи моторних возила ради личне безбједности и безбједности других учесника у саобраћају не почињу вожњу и не управљају возилом под дејством алкохола, те да брзину кретања возила прилагоде условима, стању пута и временским приликама, уз обавезно кориштење сигурносног појаса.

Из полиције најављују да ће наставити предузимати појачане активности и у наредном периоду како би стање безбједности у области саобраћаја подигли на што виши ниво.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана