Doboj: Bez poginulih u saobraćaju u protekla tri mjeseca

Srna
Doboj: Bez poginulih u saobraćaju u protekla tri mjeseca

DOBOJ - Na području u nadležnosti Policijske uprave (PU) Doboj u protekla tri mjeseca nije bilo evidentiranih saobraćajnih nesreća sa poginulim licima, a izdato je ukupno 10.869 prekršajnih naloga, što je za 97,2 odsto više nego u prva tri mjeseca lani.U ovom periodu je za 23,5 odsto smanjen broj nezgoda sa teško povrijeđenim licima, dok ih je sa lakše povrijeđenim licima bilo manje za 1,8 odsto, naveli su iz PU Doboj.

Broj nezgoda koje su prouzrokovali vozači pod dejstvom alkohola smanjen je za 8,9 odsto, a nisu evidentirane nezgode koje su prouzrokovali vozači pod dejstvom opojnih droga.

Iz policije ocjenjuju da je znatno poboljšanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja na području PU Doboj rezultat niza pojačanih preventivnih i represivnih mjera i radnji, pa je tokom prva tri mjeseca kontrolisano 7.416 vozača, što predstavlja povećanje za 50,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Iz saobraćaja je u ovom periodu isključeno ukupno 750 vozača, što je povećanje od 25,6 odsto. Od toga su 564 vozača isključena zbog alkoholisanosti, što je povećanje od 29 odsto, i 91 zbog droga, što je povećanje za 167,6 odsto.

Zbog upravljanja vozilom za vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilom sankcinisano je 37 vozača, odnosno za 76,2 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja oduzeto je 15 vozila.

Za prva tri mjeseca evidentirano je 5.379 prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozilom, a od toga je 3.705 evidentirano sa uređajima za automatsko prepoznavanje prekoračenja brzine, a 1.674 uređajima za utvrđivanje prekoračenja brzine u pokretu, odnosno takozvanim presretačem.

U ovom periodu evidentirano je 1.118 vozača koja upravljaju neregistrovanim vozilima.

Iz Policijske uprave Doboj apeluju da vozači motornih vozila radi lične bezbjednosti i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju ne počinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, te da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima, stanju puta i vremenskim prilikama, uz obavezno korištenje sigurnosnog pojasa.

Iz policije najavljuju da će nastaviti preduzimati pojačane aktivnosti i u narednom periodu kako bi stanje bezbjednosti u oblasti saobraćaja podigli na što viši nivo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana