Детаљи акције „АТМ“: У БиХ опрани милиони евра из Словеније, на мети полиције десетине људи

Небојша Томашевић
Детаљи акције „АТМ“: У БиХ опрани милиони евра из Словеније, на мети полиције десетине људи

ЗЕНИЦА - Међународном акцијом “АТМ” коју спроводи Агенција за истраге и заштиту (СИПА) на подручју БиХ је обухваћено осам особа које су осумњичене да су у сарадњи с криминалцима из Словеније учествовале у прању нелегалног новца путем банкомата, те других банкарских трансакција и улагања у фиктивне послове, потврђено је “Гласу Српске”.

Према незваничним информацијама, сумња се да је нелегално зарађен новац у Словенији преко БиХ  опран и поново враћен у земљу поријекла у легалне токове те да су осумњичени били дио добро организоване криминалне групе.

Према писањима појединих медија у Словенији, акцијом су обухваћене и неке особе из свијета бизниса у тој земљи, а сумња се да су осумњичени  опрали милионе евра незаконито зарађеног новца.

Из Тужилаштва БиХ, по чијој наредби се и спроводи акција  је саопштено да се у овом случају  истражују велики трансфери новца са подручја Словеније у БиХ.

- Новац је пребациван за наводно и фиктивно реализоване послове у области грађевинарства, као и друге послове. Након тога  је поново трансферисан из БиХ у Словенију од стране више особа БиХ, те на тај начин стављан у легалне новчане токове - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Напомињу да је  истрага  вођена у координацији са колегама из партнерских институција Словеније које су одређене истражне активности, које се односе на велики број претреса и лишења слободе, предузели на територији ове земље, чланице ЕУ.

Како је саопштено из СИПА у оквиру  акције “АТМ” на подручју Сарајева и Зенице врше се претреси на 13 локација, а у Словенији се претреса више од 70 локација. Навели су да је у Словенији  више од 50 осумњичених  мета хапшења.

- Претреси  се на подручју Сарајева и Зенице  врше по налогу Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ у сарадњи са полицијским службеницима министарстава унутрашњих послова Кантона Сарајево и Зеничко-добојског кантона (ЗДК).  Све активности се спроводе због сумње да су почињена кривична дјела организовани криминал и прање новца- саопштено је из СИПА.

Додају да су ове активности започете у фебруару 2022. године, те да су резултат рада заједничког истражног тима СИПА и Тужилаштва БиХ и Специјалног тужилаштва Словеније и Полиције  Словеније.

- У току су и активности на прикупљању података о новчаним средствима која осумњичена лица посједују на рачунима банака и сефовима у којима евентуално држе новчана средства-рекли су у СИПА.

Нагласили су да су све активности заједничког истражног тима  реализоване уз помоћ Агенција Европске уније за сарадњу у области кривичног правосуђа - Еуроџаст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана