Дарио Антонић осуђен након скоро двије деценије: Шест година робије због избадања три Бањалучанина

Небојша Томашевић
Дарио Антонић осуђен након скоро двије деценије: Шест година робије због избадања три Бањалучанина

БАЊАЛУКА - Дарио Антонић (38) из Бањалуке осуђен је у Основном суду у Бањалуци на шест година затвора јер је у два одвојена случаја ножем избо тројицу Бањалучана прије 18 година.

Антонић је, након признања кривице, осуђен за три случаја наношења тешких тјелесних повреда, те један покушај тог истог кривичног дјела. Према пресуди која је неправоснажна, он је у два одвојена случаја ножем избо Ранка Ковачевића те познатог кошаркашког тренера Милана Јованића који је у то вријеме тренирао кошаркашице "Младог Крајишника", као и Бориса Иванковића које је тешко повриједио те покушао да избоде Горана Балабана који се успио заштити. 

Антонић је на шестогодишњу казну осуђен у поновљеном поступку, а ранија пресуда којом је био добио двије године и четири мјесеца је укинута по жалби између осталог и Ковачевића, који тврди да није ни саслушан у истрази и на суду прије доношења те прве пресуде. 

У најновијој пресуди стоји да су поменути злочини одиграли у Новогодишњој ноћи 2003. на 2004. годину, када је Антонић ножем напао Иванковића и Балабана, те 3. априла 2004. када је избо Ковачевића и Јованића. 

Први случај одиграо се на платоу изнад Тржнице у Бањалуци и у пресуди стоји да су Иванковић и Балабан у 00.15 часова сјели поред степеница које воде на Тржницу у намјери да поједу сендвич. 

Тада им је пришао Антонић, који се издвојио из свог друштва те их напао без стварног повода и разлога.

-  Иванковића је убо у десну страну грудног коша, нанијевши му повреде опасне по живот. Након тога је кренуо према Балабану, који је почео да се повлачи уназад па се саплео и пао. Антонић је замахнуо ножем, а Балабан се заштитио подижући лијеву руку, чиме је спријечио убод, али му је нападач  распарао јакну на четири мјеста, а затим побјегао - наводи се у пресуди.

Други случај се одиграо испред Економске школе у Бањалуци када је тада  двадесетогодишњи Антонић у друштву са још три младића, у алкохолисаном стању дошао до кафића "Бард". 

Псовали су и галамили, држећи у рукама пивске флаше. Ранко Ковачевић их је упозорио да не галаме и дошло је до туче.

- Антонић је пивском флашом у главу ударио Ковачевића те потом извадио чакију "швајцарац" и Ковачевића два пута убо у грудни кош и трбух, нанијевши му по живот опасне повреде. Истим ножем Јованића је ранио у предјелу трбуха, нанијевши му рану опасну по живот - наводи се, између осталог, у пресуди.

Ранко Ковачевић, један од оштећених, за „Глас Српске"  каже да  није задовољан пресудом и да ће тражити да се дјела преквалификују у покушај убиства. 

Појашњава да је Антонић 1. марта прошле године по истој оптужници био осуђен на двије године и четири мјесеца затвора, али је пресуда укинута након што је Окружни суд у Бањалуци уважио његову и жалбу Бориса Иванковића. Ковачевић је истакао да  је та пресуда  донесена, а да њега као оштећеног никада нико није саслушао.

- Зачудио сам се када сам добио ту пресуду, јер никада нисам позван у тужилаштво или у суд да дам изјаву догађају. Никада ме нису саслушали. Уложио сам жалбу, која је уважена и тек послије 18 година су од мене узели изјаву и позвали ме на суд. Послије тога су Антонићу изрекли казну од шест година, али то није довољно и тражим максималну казну и то за покушај убиства - нагласио је Ковачевић.

Истакао је да и дан данас осјећа посљедица тешког рањавања, те да му након тог догађаја живот више није био исти. Такође, наводи да није два пута убоден ножем, како се наводи у пресуди, већ четири пута.

- Жив сам захваљујући брзој реакцији полиције, која ме је тада превезла у болницу, те љекару Јовану Ћулуму и мом оцу који су успјели да ме излијече иако сам два дана био у коми и нису ми давали никакве. Цијели живот осјећам посљедице тога. Антонић је признао да нас је покушао убити и инсистираћу да се то дјело преквалификује. Ако треба ићи ћу и до Стразбура - каже Ковачевић.

Истиче да је огорчен радом правосуђа, јер сматра да су појединци жељели да све што прије окончају.

- Антонићеви адвокати су ме позвали и тражили да попијем кафу с његовом мајком и да све ријешимо тако што ће ми платити 2.000 долара. Не желим то! Желим да плати 100.000 КМ које ћу донирати Дому "Рада Врањешевић", јер је ову државу толико коштало моје лијечење - тврди Ковачевић.

Антонић је у САД ухапшен 26. децембра 2018. године и био је у притвору све до изручења. 

У притвору је остао до 1. марта прошле године када је пуштен да се брани са слободе. Осим тога у казну му је урачунато и вријеме проведену у притвору од 3. априла 2004. до 23. јуна 2004. године.

НЕДОСТУПАН

Антонић је скоро двије деценије био недоступан правосуђу Републике Српске, јер је по изласку из притвора 2004. године побјегао из БиХ. 

Откривен је и ухапшен у Лос Анђелесу у Сједињеним Амерички Државама, одакле је 18. фебруара прошле године изручен домаћем правосуђу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана