Dario Antonić osuđen nakon skoro dvije decenije: Šest godina robije zbog izbadanja tri Banjalučanina

Nebojša Tomašević
Dario Antonić osuđen nakon skoro dvije decenije: Šest godina robije zbog izbadanja tri Banjalučanina

BANjALUKA - Dario Antonić (38) iz Banjaluke osuđen je u Osnovnom sudu u Banjaluci na šest godina zatvora jer je u dva odvojena slučaja nožem izbo trojicu Banjalučana prije 18 godina.

Antonić je, nakon priznanja krivice, osuđen za tri slučaja nanošenja teških tjelesnih povreda, te jedan pokušaj tog istog krivičnog djela. Prema presudi koja je nepravosnažna, on je u dva odvojena slučaja nožem izbo Ranka Kovačevića te poznatog košarkaškog trenera Milana Jovanića koji je u to vrijeme trenirao košarkašice "Mladog Krajišnika", kao i Borisa Ivankovića koje je teško povrijedio te pokušao da izbode Gorana Balabana koji se uspio zaštiti. 

Antonić je na šestogodišnju kaznu osuđen u ponovljenom postupku, a ranija presuda kojom je bio dobio dvije godine i četiri mjeseca je ukinuta po žalbi između ostalog i Kovačevića, koji tvrdi da nije ni saslušan u istrazi i na sudu prije donošenja te prve presude. 

U najnovijoj presudi stoji da su pomenuti zločini odigrali u Novogodišnjoj noći 2003. na 2004. godinu, kada je Antonić nožem napao Ivankovića i Balabana, te 3. aprila 2004. kada je izbo Kovačevića i Jovanića. 

Prvi slučaj odigrao se na platou iznad Tržnice u Banjaluci i u presudi stoji da su Ivanković i Balaban u 00.15 časova sjeli pored stepenica koje vode na Tržnicu u namjeri da pojedu sendvič. 

Tada im je prišao Antonić, koji se izdvojio iz svog društva te ih napao bez stvarnog povoda i razloga.

-  Ivankovića je ubo u desnu stranu grudnog koša, nanijevši mu povrede opasne po život. Nakon toga je krenuo prema Balabanu, koji je počeo da se povlači unazad pa se sapleo i pao. Antonić je zamahnuo nožem, a Balaban se zaštitio podižući lijevu ruku, čime je spriječio ubod, ali mu je napadač  rasparao jaknu na četiri mjesta, a zatim pobjegao - navodi se u presudi.

Drugi slučaj se odigrao ispred Ekonomske škole u Banjaluci kada je tada  dvadesetogodišnji Antonić u društvu sa još tri mladića, u alkoholisanom stanju došao do kafića "Bard". 

Psovali su i galamili, držeći u rukama pivske flaše. Ranko Kovačević ih je upozorio da ne galame i došlo je do tuče.

- Antonić je pivskom flašom u glavu udario Kovačevića te potom izvadio čakiju "švajcarac" i Kovačevića dva puta ubo u grudni koš i trbuh, nanijevši mu po život opasne povrede. Istim nožem Jovanića je ranio u predjelu trbuha, nanijevši mu ranu opasnu po život - navodi se, između ostalog, u presudi.

Ranko Kovačević, jedan od oštećenih, za „Glas Srpske"  kaže da  nije zadovoljan presudom i da će tražiti da se djela prekvalifikuju u pokušaj ubistva. 

Pojašnjava da je Antonić 1. marta prošle godine po istoj optužnici bio osuđen na dvije godine i četiri mjeseca zatvora, ali je presuda ukinuta nakon što je Okružni sud u Banjaluci uvažio njegovu i žalbu Borisa Ivankovića. Kovačević je istakao da  je ta presuda  donesena, a da njega kao oštećenog nikada niko nije saslušao.

- Začudio sam se kada sam dobio tu presudu, jer nikada nisam pozvan u tužilaštvo ili u sud da dam izjavu događaju. Nikada me nisu saslušali. Uložio sam žalbu, koja je uvažena i tek poslije 18 godina su od mene uzeli izjavu i pozvali me na sud. Poslije toga su Antoniću izrekli kaznu od šest godina, ali to nije dovoljno i tražim maksimalnu kaznu i to za pokušaj ubistva - naglasio je Kovačević.

Istakao je da i dan danas osjeća posljedica teškog ranjavanja, te da mu nakon tog događaja život više nije bio isti. Takođe, navodi da nije dva puta uboden nožem, kako se navodi u presudi, već četiri puta.

- Živ sam zahvaljujući brzoj reakciji policije, koja me je tada prevezla u bolnicu, te ljekaru Jovanu Ćulumu i mom ocu koji su uspjeli da me izliječe iako sam dva dana bio u komi i nisu mi davali nikakve. Cijeli život osjećam posljedice toga. Antonić je priznao da nas je pokušao ubiti i insistiraću da se to djelo prekvalifikuje. Ako treba ići ću i do Strazbura - kaže Kovačević.

Ističe da je ogorčen radom pravosuđa, jer smatra da su pojedinci željeli da sve što prije okončaju.

- Antonićevi advokati su me pozvali i tražili da popijem kafu s njegovom majkom i da sve riješimo tako što će mi platiti 2.000 dolara. Ne želim to! Želim da plati 100.000 KM koje ću donirati Domu "Rada Vranješević", jer je ovu državu toliko koštalo moje liječenje - tvrdi Kovačević.

Antonić je u SAD uhapšen 26. decembra 2018. godine i bio je u pritvoru sve do izručenja. 

U pritvoru je ostao do 1. marta prošle godine kada je pušten da se brani sa slobode. Osim toga u kaznu mu je uračunato i vrijeme provedenu u pritvoru od 3. aprila 2004. do 23. juna 2004. godine.

NEDOSTUPAN

Antonić je skoro dvije decenije bio nedostupan pravosuđu Republike Srpske, jer je po izlasku iz pritvora 2004. godine pobjegao iz BiH. 

Otkriven je i uhapšen u Los Anđelesu u Sjedinjenim Američki Državama, odakle je 18. februara prošle godine izručen domaćem pravosuđu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana