Бившем специјалцу нова пресуда, сада за давање мита

Небојша Томашевић
Foto: Arhiva

БАЊАЛУКА – Бивши специјалац МУП-а Републике Српске Горан Јањуз из Козарске Дубице, који одлежао пола године затвора због учешћа у спектакуларној пљачки 617.000 КМ на ауто путу Бањалука-Градишка, осуђен је у бањалучком Окружном суду на шест мјесеци затвора због давања 3. 000 евра мита полицајцима.

 

Пресуду је изрекла судија Зорица Барош која је истакла да су изведени докази тужилаштва потврдили да је оптужени починио оно зашто га терети оптужница.

- Оптужени је кривично дјело починио са директним умишљајем. Био је свјестан шта чини и то је хтио- рекла је судија Барош.

Додала је да суд није поклонио вјеру доказима одбране.

Јањуз је обавезан и на плаћање трошкова кривичног поступка и судског паушала.

Према оптужници Републичког тужилаштва Јањуз је кривично дјело починио 13. августа 2022. године у мјесту Скључани, општина Козарска Дубица. Како се наводи он је приликом претреса куће и помоћних просторија  које користи Д.Ј. иначе његов нерођени брат понудио мито полицајцима да не обаве свој посао.

- Након завршеног претреса куће и помоћних објеката и приликом започињања претреса подрума, без позива је пришао Горан Јањуз који је полицајцима понудио 3.000 евра да не улазе у подрум куће. Том приликом им је рекао да ако могу прескоче фрижидер у којем се налази пар његових ствари, а да ће им он сутра донијети 3.000 евра- стоји у оптужници на основу које изречена пресуда.

Даље се наводи да су полицајци одбили понуду и затим наставили са претресом подрума и спорног фрижидера и том приликом пронашли већу количину оружја и муниције, чије је држање грађанима забрањено.

Јањуз је за учешће у пљачки 616.548 КМ на аутопуту Бањалука – Градишка осуђен на пола године робије на основу споразума о признању кривице.

Према тој пресуди он је пљачкашима обезбједио смјештај ноћ прије разбојништва и чувао ауто до момента одласка у пљачку.

Касније током свједочења на суђењу бившим специјалцима Горану Парашу, Александру Поповићу, Владану Малићу и њиховом сараднику Олегу Банди, који су и правоснажно осуђени за пљачку, Јањуз је новчано кажњаван зато што није одговарао на питања у судници јер је рекао да се боји за свој живот.

Због ове пљачке  бивши припадници Специјалне јединице полиције МУП-а РС Владан Малић, Горан Параш  и Александар Поповић те њихов сарадник Олег Банда  правоснажно су осуђени у Врховном суду Републике Српске на укупно 40 година робије. Малић, Параш и Поповић осуђени су на по 10 и по година, а Банда на осам и по година робије. Осуђени су и бивши специјалац Жељко Инђић на пола године затвора на основу признања, као и бивши радник “Сектора секјуритија” Данијел Кузмић који је добио три године јер је пљачкашима дојавио када је из банке кренула блинда с новцем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана