Bivšem specijalcu nova presuda, sada za davanje mita

Nebojša Tomašević
Foto: Arhiva

BANjALUKA – Bivši specijalac MUP-a Republike Srpske Goran Janjuz iz Kozarske Dubice, koji odležao pola godine zatvora zbog učešća u spektakularnoj pljački 617.000 KM na auto putu Banjaluka-Gradiška, osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na šest mjeseci zatvora zbog davanja 3. 000 evra mita policajcima.

 

Presudu je izrekla sudija Zorica Baroš koja je istakla da su izvedeni dokazi tužilaštva potvrdili da je optuženi počinio ono zašto ga tereti optužnica.

- Optuženi je krivično djelo počinio sa direktnim umišljajem. Bio je svjestan šta čini i to je htio- rekla je sudija Baroš.

Dodala je da sud nije poklonio vjeru dokazima odbrane.

Janjuz je obavezan i na plaćanje troškova krivičnog postupka i sudskog paušala.

Prema optužnici Republičkog tužilaštva Janjuz je krivično djelo počinio 13. avgusta 2022. godine u mjestu Sključani, opština Kozarska Dubica. Kako se navodi on je prilikom pretresa kuće i pomoćnih prostorija  koje koristi D.J. inače njegov nerođeni brat ponudio mito policajcima da ne obave svoj posao.

- Nakon završenog pretresa kuće i pomoćnih objekata i prilikom započinjanja pretresa podruma, bez poziva je prišao Goran Janjuz koji je policajcima ponudio 3.000 evra da ne ulaze u podrum kuće. Tom prilikom im je rekao da ako mogu preskoče frižider u kojem se nalazi par njegovih stvari, a da će im on sutra donijeti 3.000 evra- stoji u optužnici na osnovu koje izrečena presuda.

Dalje se navodi da su policajci odbili ponudu i zatim nastavili sa pretresom podruma i spornog frižidera i tom prilikom pronašli veću količinu oružja i municije, čije je držanje građanima zabranjeno.

Janjuz je za učešće u pljački 616.548 KM na autoputu Banjaluka – Gradiška osuđen na pola godine robije na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

Prema toj presudi on je pljačkašima obezbjedio smještaj noć prije razbojništva i čuvao auto do momenta odlaska u pljačku.

Kasnije tokom svjedočenja na suđenju bivšim specijalcima Goranu Parašu, Aleksandru Popoviću, Vladanu Maliću i njihovom saradniku Olegu Bandi, koji su i pravosnažno osuđeni za pljačku, Janjuz je novčano kažnjavan zato što nije odgovarao na pitanja u sudnici jer je rekao da se boji za svoj život.

Zbog ove pljačke  bivši pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS Vladan Malić, Goran Paraš  i Aleksandar Popović te njihov saradnik Oleg Banda  pravosnažno su osuđeni u Vrhovnom sudu Republike Srpske na ukupno 40 godina robije. Malić, Paraš i Popović osuđeni su na po 10 i po godina, a Banda na osam i po godina robije. Osuđeni su i bivši specijalac Željko Inđić na pola godine zatvora na osnovu priznanja, kao i bivši radnik “Sektora sekjuritija” Danijel Kuzmić koji je dobio tri godine jer je pljačkašima dojavio kada je iz banke krenula blinda s novcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana