Овјерена пресуда Синиши Бојићу за покушај убиства браће

Небојша Томашевић
Овјерена пресуда Синиши Бојићу за покушај убиства браће

БАЊАЛУКА - Синиша Бојић (27) из Масловара код Котор Вароша правоснажно је осуђен у Врховном суду Републике Српске на седам година и четири мјесеца затвора јер је у стању битно смањене урачунљивости покушао да убије браћу Славишу и Младена Петрушића, на које је пуцао из пушке и промашио.

Вијеће Врховног суда РС одбило је жалбе тужилаштва и одбране и потврдило првостепену пресуду Окружног суда у Бањалуци којом је Бојић осуђен на поменуту казну. Ово је "Гласу Српске" потврдио Бојићев адвокат Марко Микеш, не желећи да коментарише одлуку Врховног суда РС.

Бојић је, овом пресудом, осим за покушај убиства, осуђен и због недозвољеног држања оружја, односно пушака и муниције, а у казну му је урачунато вријеме које провео у притвору.

Бојићу је ублажена казна јер је дјело починио у стању битно смањене урачуњивости. Законом је за покушај тешког убиства предвиђена најмања казна од 10 година или дуготрајни затвор.

Према пресуди, Бојић је браћу Петрушић покушао да убије 6. марта лани око 21.30 часова након што се посвађао са Славишом код кафића "Мото" у Масловарама. Наводи се да је након сукоба отишао и вратио се с пушком до куће Петрушића, а када му је Славиша отворио, на њега је запуцао, а нападнути се бацио на страну и остао неповријеђен.

Додаје се да је тада Младен изашао на балкон и питао Бојића: "Ало, шта то радиш, човјече", а он је запуцао и на њега, али га није погодио.

Хитац је прошао кроз стакло на балконским вратима и погодио плафон у дневном боравку.

Бојић је пресудом обавезан да плати трошкове судског поступка, те одштету Младену у износу од 2.110 КМ за причињену материјалну штету.

Он је раније истакао да није убица и поновио да је само желио да заплаши Славишу јер је мислио да га је он ударио током сукоба, те нагласио да се каје. Раније је испричао да се не сјећа да је пуцао на спрат куће на којем живи Славишин брат Младен, те им се извинио.

Вјештачењем Бојића које је током судског процеса урадила специјалиста психијатрије Сања Вукадиновић Стојановић утврђено је да је он емоционално незрела личност, импулсиван је и има низак праг толеранције на фрустрације, због чега би могао да понови или учини теже кривично дјело. Вјештак је утврдила да је због свих тих околности Бојић у вријеме почињења кривичног дјела био у стању битно смањене урачунљивости, али и под утицајем алкохола.

Лијечење

Врховни суд Републике Српске потврдио је и мјеру обавезног лијечења, односно психосоцијалног третмана коју је Синиши Бојићу изрекао првостепени Окружни суд у Бањалуци. Према одлуци, обавезно лијечење трајаће двије године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана