Оптужница против Недељка Драгољића који је пијан усмртио пјешака: Несрећу могао избјећи да је поштовао ограничења

Небојша Томашевић
Оптужница против Недељка Драгољића који је пијан усмртио пјешака: Несрећу могао избјећи да је поштовао ограничења

БАЊАЛУКА - Возач Недељко Драгољић (23) из Бањалуке, који је 12. септембра пијан скривио несрећу након које је од посљедица повреда преминула Бранка Обрадовић (45), оптужен је за угрожавање јавног саобраћаја, непружање помоћи лицу повријеђеном у саобраћајној несрећи и спречавање доказивања.

Оптужницу је подигло бањалучко Окружно тужилаштво само мјесец дана након несреће, а потврдио је бањалучки Окружни суд.

Драгољића терете да је 12. септембра око 20.40 часова возећи пијан “голфом 3” ударио и тешко повриједио пјешака Бранку Обрадовић на пјешачком прелазу у улици Раде Радића у насељу Врбања. Она је преминула од посљедица повреда 23. септембра у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

У оптужници се наводи да је Драгољић био пијан. У крви је имао 0,86 промила алкохола, а возио је и недозвољеном брзином од 56,4 километара на сат.

Истиче се да је он могао избјећи несрећу да је поштовао саобраћајна ограничења.

- Оптужени није прилагодио брзину кретања возила с обзиром на знаком обиљежен пјешачки прелаз. На том дијелу пута ограничење брзине је 40 километара на сат. С обзиром на то да је пјешака уочио на 19,3 метра, имао је могућност да заустави возило да је возио брзином мањом или једнаком од 39,1 километар на сат - стоји у оптужници.

Наводи се да се Драгољић возилом кретао из правца Челинца према Бањалуци, а након несреће је побјегао према пословној зони “Инцел”, гдје је у бањалучкој улици Владислава Скарића возило запалио. Како се истиче у оптужници, учинио је то у намјери да спријечи или отежа доказивање кривичног дјела.

Према оптужници, Драгољић у вријеме несреће није имао ни положен возачки испит.

Према причама очевидаца ове стравичне несреће, Драгољић је у тренутку несреће обишао возило које је испред њега стало да би пропустило Обрадовићеву да пређе преко зебре.

- Директно је налетио на жену која је прелазила пјешачки и то је био силовит удар. Несрећна жена је, након удара, дословно одлетјела у ваздух и одбачена је неких 15 метара даље. Била је сва поломљена. Шокирани пролазници притекли су јој у помоћ, док је бахати возач побјегао - рекао је један од очевидаца након несреће.

Полиција је одмах покренула истрагу и дала се у потрагу за несавесним возачем. Уз помоћ камера успјели су да открију о којем је возилу ријеч, да би убрзо идентификовали и возача Драгољића, који је ухапшен два дана након несреће, али тада му није одређен притвор. Тек послије смрти пјешака тужилаштво је одлучило да тражи његово притварање и бањалучки Окружни суд је тај приједлог прихватио, па му је крајем септембра одредио једномјесечни притвор.

Казне

Уколико се докаже кривица, према Кривичном законику Драгољића чека вишегодишња казна затвора. Према том закону, за возача који је скривио несрећу са смртно страдалим може се изрећи казна од три до 15 година затвора. За непружање помоћи лицу повријеђеном у саобраћајној несрећи предвиђена је новчана казна или казна до годину затвора, а за спречавање доказивања до три године затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана