Optužnica protiv Nedeljka Dragoljića koji je pijan usmrtio pješaka: Nesreću mogao izbjeći da je poštovao ograničenja

Nebojša Tomašević
Optužnica protiv Nedeljka Dragoljića koji je pijan usmrtio pješaka: Nesreću mogao izbjeći da je poštovao ograničenja

BANjALUKA - Vozač Nedeljko Dragoljić (23) iz Banjaluke, koji je 12. septembra pijan skrivio nesreću nakon koje je od posljedica povreda preminula Branka Obradović (45), optužen je za ugrožavanje javnog saobraćaja, nepružanje pomoći licu povrijeđenom u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja.

Optužnicu je podiglo banjalučko Okružno tužilaštvo samo mjesec dana nakon nesreće, a potvrdio je banjalučki Okružni sud.

Dragoljića terete da je 12. septembra oko 20.40 časova vozeći pijan “golfom 3” udario i teško povrijedio pješaka Branku Obradović na pješačkom prelazu u ulici Rade Radića u naselju Vrbanja. Ona je preminula od posljedica povreda 23. septembra u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

U optužnici se navodi da je Dragoljić bio pijan. U krvi je imao 0,86 promila alkohola, a vozio je i nedozvoljenom brzinom od 56,4 kilometara na sat.

Ističe se da je on mogao izbjeći nesreću da je poštovao saobraćajna ograničenja.

- Optuženi nije prilagodio brzinu kretanja vozila s obzirom na znakom obilježen pješački prelaz. Na tom dijelu puta ograničenje brzine je 40 kilometara na sat. S obzirom na to da je pješaka uočio na 19,3 metra, imao je mogućnost da zaustavi vozilo da je vozio brzinom manjom ili jednakom od 39,1 kilometar na sat - stoji u optužnici.

Navodi se da se Dragoljić vozilom kretao iz pravca Čelinca prema Banjaluci, a nakon nesreće je pobjegao prema poslovnoj zoni “Incel”, gdje je u banjalučkoj ulici Vladislava Skarića vozilo zapalio. Kako se ističe u optužnici, učinio je to u namjeri da spriječi ili oteža dokazivanje krivičnog djela.

Prema optužnici, Dragoljić u vrijeme nesreće nije imao ni položen vozački ispit.

Prema pričama očevidaca ove stravične nesreće, Dragoljić je u trenutku nesreće obišao vozilo koje je ispred njega stalo da bi propustilo Obradovićevu da pređe preko zebre.

- Direktno je naletio na ženu koja je prelazila pješački i to je bio silovit udar. Nesrećna žena je, nakon udara, doslovno odletjela u vazduh i odbačena je nekih 15 metara dalje. Bila je sva polomljena. Šokirani prolaznici pritekli su joj u pomoć, dok je bahati vozač pobjegao - rekao je jedan od očevidaca nakon nesreće.

Policija je odmah pokrenula istragu i dala se u potragu za nesavesnim vozačem. Uz pomoć kamera uspjeli su da otkriju o kojem je vozilu riječ, da bi ubrzo identifikovali i vozača Dragoljića, koji je uhapšen dva dana nakon nesreće, ali tada mu nije određen pritvor. Tek poslije smrti pješaka tužilaštvo je odlučilo da traži njegovo pritvaranje i banjalučki Okružni sud je taj prijedlog prihvatio, pa mu je krajem septembra odredio jednomjesečni pritvor.

Kazne

Ukoliko se dokaže krivica, prema Krivičnom zakoniku Dragoljića čeka višegodišnja kazna zatvora. Prema tom zakonu, za vozača koji je skrivio nesreću sa smrtno stradalim može se izreći kazna od tri do 15 godina zatvora. Za nepružanje pomoći licu povrijeđenom u saobraćajnoj nesreći predviđena je novčana kazna ili kazna do godinu zatvora, a za sprečavanje dokazivanja do tri godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana