Одбрана тражи слободу или ново суђење Бањалучанима због шверца дроге

Небојша Томашевић
Одбрана тражи слободу или ново суђење Бањалучанима због шверца дроге

БАЊАЛУКА - Републичко тужилаштво тражило је строже казне или укидање пресуде и ново суђење Владимиру Сумоњи (29) и Луки Томашевићу (26) из Бањалуке, који су осуђени на укупно двије године и осам мјесеци затвора због посредовања у продаји и шверцу дроге, сазнаје “Глас Српске”. Укидање те пресуде тражила је и одбрана, која сматра да би оптужене требало ослободити због недостатка и незаконитих доказа.

Сумоња је у поновљеном поступку осуђен на двије године, а Томашевић је добио осам мјесеци затвора. Поменути двојац је до сада два пута осуђивани, а прву пресуду којом су били добили исте казне је укинуо Врховни суд Републике Српске па је суђење поновљено.

Суд је у другој пресуди измијенио правну квалификацију и чињенични дио оптужнице па је наведено да су оптужени кривична дјела починили одвојено, а не заједно.

Бранилац Сумоње адвокат Марко Микеш потврдио је за “Глас Српске” да су жалбе на пресуду уложили и одбрана и тужилаштво.

- Раније сам истицао да је мој брањеник код оваквог стања ствари требало да буде ослобођен. Он је у поновљеном поступку осуђен само на основу изјаве свједока који је више пута осуђиван. Остали докази су незаконити - рекао је Микеш и додао да рочиште о разматрању жалби није заказано с обзиром на новонасталу ситуацију са пандемијом вируса корона.

Поновљеном пресудом Сумоња је осуђен због посредовања у продаји и продаје око 20 грама марихуане Бранку Ритану. Томашевић је проглашен кривим да је од почетка 2018. године до 9. септембра те године набавио марихуану ради продаје. Он је, наведено је у пресуди, добровољно предао полицији око 25 грама марихуане коју је, сматра суд, намјеравао да прода. Сумоњи је у казну урачунато вријеме које је провео у притвору, а та мјера му је продужена након изрицања пресуде. Томашевићу је такође у казну урачунато 29 дана које је провео иза браве током истраге. Сумоња и Томашевић ухапшени су у акцији “Таргет” почетком новембра 2018. године, када су пронађена око 2,4 килограма сканка, 218 грама спида те 131 грам екстазија. У претресу викендице пронађена је и опрема за импровизовану лабораторију за производњу марихуане. Они су у јавности познати по твору који је пао на полицајце у моменту док су ухваћени у викендици па се сумњало да су бацили твора на полицајце, али је касније утврђено да је твор сам скочио са крова викендице.

 Незаконити докази

Суд је у другостепеном поступку против Владимира Сумоње и Луке Томашевића утврдио да су одређени докази незаконити па их није узео у обзир код изрицања затворских казни. Судија Бранимир Јукић је у тој пресуди навео да двојац није осуђен за набавку већих количина марихуане, спида и екстазија које су, како је тврдила оптужница, држали у викендици у улици Франца Шуберта у Бањалуци. Судија је појаснио да су докази за те оптужбе прибављени незаконито, јер је судија Основног суда у Бањалуци издао незакониту наредбу за претрес куће и возила која су користили оптужени. Незаконитим су проглашени и докази прибављени претресом Сумоњиног стана у којем је живио Томашевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана