Зима и празници тање новчанике

Анита Јанковић-Речевић
Зима и празници тање новчанике

Бањалука - Да новогодишњи и божићни празници, крсне славе и други неизбјежни трошкови током зиме немилосрдно празне новчанике грађана Српске потврђују и подаци Пореске управе према којима је дневни промет у децембру прошле године био готово дупло већи у односу на јун.

Вриједност издатих фискалних рачуна 18. јуна 2017. године износила је 10,3 милиона КМ, док је, како истичу у Пореској управи, 18. децембра та вриједност била "тешка" 20,2 милиона марака.

Велика потражња забиљежена је и у октобру прошле године, а вриједност издатих фискалних рачуна 18. октобра достигла је цифру од 20,3 милиона КМ.

- Број дневних извјештаја са фискалних уређаја који су пристигли на сервер Пореске управе 18. јуна прошле године износио је 9.609, док је истог датума у октобру стигло 18.908 извјештаја, а у децембру 16.945 дневних извјештаја -  истакли су у Пореској управи РС.

Ови подаци свједоче да долазак хладнијих дана код становника изискује велике трошкове попут набавке огрева, зимнице, топлије одјеће и обуће, што погодује трговцима чији се промет удуплава.

Куповна еуфорија посебно је изражена пред празнике, а гужве у тржним центрима широм Српске које су обиљежиле посљедње дане прошле године показују да је празнична грозница јача од кризе и неимаштине. 

Извршни директор Удружења економиста РС СЊОТ Саша Грабовац истиче да је ово уобичајен образац раста потрошње. 

- Традиционално већа потрошња у децембру биљежи се широм свијета. Код нас људи припремају славе, други иду у госте, долази католички Божић, Нова година, православни Божић што повећава потрошњу - рекао је Грабовац. 

Он је истакао да, судећи према расту потрошачких кредита, становништво Српске троши више него што зарађује.

- То није ни чудно с обзиром на минималне плате које има највећи број радника, али и због непромишљене куповине карактеристичне у празничним данима. Савјетујем грађанима да прије куповине луксузних ствари добро размисле јер трговци сада играју на емоције - рекао је Грабовац.  

Директорица Удружења потрошача "Дон" из Приједора Муриса Марић каже да јесен и зима са собом одувијек доносе више посла трговцима.

- Септембар и октобар карактерише полазак дјеце у школу и повећана куповина школског прибора, обуће и одјеће. Ту је и набавка зимнице, огрева, гума за аутомобиле, а у децембру стижу празници. С друге стране, јун је познат по штедњи, јер се многи спремају на љетовање, па купују само оно што морају - рекла је Марићева.

Она сматра да је на велику разлику у промету утицала и кампања Пореске управе РС која се односила на издавање фискалних рачуна. 

- Многи порески обвезници користе период годишњих одмора инспектора па током љета покушавају да издају што мање фискалних рачуна. Јесења акција инспектора многе је "натјерала" да то чине - појаснила је Марићева. 

Предсједник Удружења потрошача "Звоно" из Бијељине Јован Василић каже да током новогодишњих и божићних празника у Српској бораве бројни грађани из дијаспоре и страни туристи што додатно утиче на раст промета.

- Током децембра и јануара много је странаца који остављају значајан новац, док у јуну то није нарочито изражено, јер одлазе на љетовања. И наши грађани новац односе на море што објашњава мањи промет у Српској - рекао је Василић.

Број пристиглих дневних извјештаја у Пореску управу РС прошле године

                             18. јун         18. октобар        18. децембар                   

Бањалука               2.164           4.016                   3.593

Бијељина                976             1.915                   1.756

Приједор                751             1.338                   1.200

Добој                      475              996                      866

Требиње                 286              535                      485

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана