Заковане цијене тешко падају

Маријана Миљић Бјеловук
Заковане цијене тешко падају

БАЊАЛУКА - Иако је инфлација на неки начин стављена под контролу, њено смиривање не значи и снижавање цијена, већ само да је заустављен њихов даљи раст. Поскупљења којима смо били изложени тешко се могу оборити, посебно у кратком периоду.

Наводе то економисти коментаришући најновије податке о инфлацији на домаћем тржишту, према којима је укупан индекс потрошачких цијена у Српској у априлу у односу на претходни мјесец остао на истом нивоу. Статистичари су израчунали и да је у односу на април 2023. године укупан индекс потрошачких цијена у просјеку већи за 2,5 одсто.

Декан Економског факултета у Источном Сарајеву Марко Ђого наводи да смиривање инфлације није резултат активних мјера економске политике у БиХ, односно преузимања мјера надлежних.

- Стицајем околности инфлација опада у цијелој Европи и свим земљама региона и то се прелива и на наше тржиште. Циљ Европске централне банке (ЕЦБ), а ми немамо тако јасно дефинисан циљ, је да се инфлација врати у неки оквир од два одсто. Можда то неће успјети да се постигне у овој години, али вјерујем да хоће у идућој ако не буде неких непредвиђених дешавања и ломова - казао је “Гласу” Ђого.

Грађани, с друге стране, не осјете никакве промјене у продавницама јер, наглашава Ђого, смиривање инфлације не значи и снижавање цијена, већ само да је заустављен њен раст.

- Од очекивања да ће доћи до пада цијена код нас за сада нема ништа. Цијене су код нас доста љепљиве када достигну одређени ниво, па се јако тешко враћају. Свакако се не враћају у кратком периоду. Потребан је један дужи период да тај однос између понуде и тражње доведе до пада цијена. Ту помаже ако постоји конкуренција, односно ако постоји велики број понуђача на тржишту па они кроз тржишну утакмицу у неком средњем року могу  да снизе цијене - рекао је Ђого.

С друге стране, економски аналитичар Зоран Павловић сматра да се инфлација смирује због смањене потрошње грађана и недостатка новца.

-  То спречава трговце и произвођаче да подижу цијене, тако да је објективна ситуација да је то добро за грађане, али није за привреду јер паралелно са нултом стопом инфлације биљежимо и пад промета  - казао је “Гласу Српске” Павловић.

Наглашава да инфлација не би требало да расте ни у идућим мјесецима јер је тања потрошња та која спречава и трговце и произвођаче да дижу цијене.

- Смирена стопа инфлације ће се задржати до краја године ако не буде неких значајних безбједносно-политичких проблема у свијету - закључио је Павловић.

Промјене

Према подацима Завода за статистику РС, у области здравства у априлу у односу на март забиљежен је раст цијена од 0,4 одсто, док је код одјеће и обуће, превоза, али и ресторана и хотела индекс потрошачких цијена већи за 0,3 одсто.

- Када је ријеч о храни те безалкохолним и алкохолним пићима, индекс цијена је већи за 0,2 одсто - наводе статистичари. С друге стране, пад индекса највише је примјетан у одјељку намјештаја и он износи 1,1 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана