Zakovane cijene teško padaju

Marijana Miljić Bjelovuk
Zakovane cijene teško padaju

BANjALUKA - Iako je inflacija na neki način stavljena pod kontrolu, njeno smirivanje ne znači i snižavanje cijena, već samo da je zaustavljen njihov dalji rast. Poskupljenja kojima smo bili izloženi teško se mogu oboriti, posebno u kratkom periodu.

Navode to ekonomisti komentarišući najnovije podatke o inflaciji na domaćem tržištu, prema kojima je ukupan indeks potrošačkih cijena u Srpskoj u aprilu u odnosu na prethodni mjesec ostao na istom nivou. Statističari su izračunali i da je u odnosu na april 2023. godine ukupan indeks potrošačkih cijena u prosjeku veći za 2,5 odsto.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo navodi da smirivanje inflacije nije rezultat aktivnih mjera ekonomske politike u BiH, odnosno preuzimanja mjera nadležnih.

- Sticajem okolnosti inflacija opada u cijeloj Evropi i svim zemljama regiona i to se preliva i na naše tržište. Cilj Evropske centralne banke (ECB), a mi nemamo tako jasno definisan cilj, je da se inflacija vrati u neki okvir od dva odsto. Možda to neće uspjeti da se postigne u ovoj godini, ali vjerujem da hoće u idućoj ako ne bude nekih nepredviđenih dešavanja i lomova - kazao je “Glasu” Đogo.

Građani, s druge strane, ne osjete nikakve promjene u prodavnicama jer, naglašava Đogo, smirivanje inflacije ne znači i snižavanje cijena, već samo da je zaustavljen njen rast.

- Od očekivanja da će doći do pada cijena kod nas za sada nema ništa. Cijene su kod nas dosta ljepljive kada dostignu određeni nivo, pa se jako teško vraćaju. Svakako se ne vraćaju u kratkom periodu. Potreban je jedan duži period da taj odnos između ponude i tražnje dovede do pada cijena. Tu pomaže ako postoji konkurencija, odnosno ako postoji veliki broj ponuđača na tržištu pa oni kroz tržišnu utakmicu u nekom srednjem roku mogu  da snize cijene - rekao je Đogo.

S druge strane, ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da se inflacija smiruje zbog smanjene potrošnje građana i nedostatka novca.

-  To sprečava trgovce i proizvođače da podižu cijene, tako da je objektivna situacija da je to dobro za građane, ali nije za privredu jer paralelno sa nultom stopom inflacije bilježimo i pad prometa  - kazao je “Glasu Srpske” Pavlović.

Naglašava da inflacija ne bi trebalo da raste ni u idućim mjesecima jer je tanja potrošnja ta koja sprečava i trgovce i proizvođače da dižu cijene.

- Smirena stopa inflacije će se zadržati do kraja godine ako ne bude nekih značajnih bezbjednosno-političkih problema u svijetu - zaključio je Pavlović.

Promjene

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u oblasti zdravstva u aprilu u odnosu na mart zabilježen je rast cijena od 0,4 odsto, dok je kod odjeće i obuće, prevoza, ali i restorana i hotela indeks potrošačkih cijena veći za 0,3 odsto.

- Kada je riječ o hrani te bezalkoholnim i alkoholnim pićima, indeks cijena je veći za 0,2 odsto - navode statističari. S druge strane, pad indeksa najviše je primjetan u odjeljku namještaja i on iznosi 1,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana