За злочине на Глођанском брду нико није одговарао

Слободанка Савић
За злочине на Глођанском брду нико није одговарао

ЗВОРНИК - Парастосом и полагањем вијенаца на Спомен-чесму у мјесном гробљу у Каракају, те прислуживањем свијећа на Глођанском брду код Зворника, у петак је обиљежена седамнаестогодишњица страдања 126 бораца Војске Републике Српске и цивила.

Припадници Aрмије БиХ су 6. новембра 1992. године на Глођанском брду поубијали војнике из састава Зворничке и Шековачке бригаде Војске РС, од којих се још осам води као нестали.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић рекао је да "није само у питању Глођанско брдо, већ на стотине стратишта Срба, за које још нико није одговарао".

- Иако је сачињена Спомен-књига у којој је наведено 38 српских породица са три и више погинулих бораца, ниједан случај још није процесуиран - рекао је Митровић.

Према његовим ријечима, то довољно говори о раду Хашког трибунала, са чијом су праском наставили и Тужилаштво и Суд БиХ.

Предсједник општинске Борачке организације Зворник Драган Милошевић рекао је да су ови злочини над српским народом показали да Република Српска мора да има своја тужилаштва и судове, јер још нико није одговарао за злочине над Србима.

Наводећи да неће бити процесуирања Бошњака који су одговорни за ратне злочине све док странци постављају тужиоце и дају им огромне плате, Милошевић је рекао да је доказ за то и злочин на Глођанском брду, од којег је прошло 17. година.

Милошевић је рекао да је већина од 126 страдалих на Глођанском брду било заробљена.

- Имам информацију да је ДНК анализом утврђено да су два ексхумирана тијела из гробља Трновац у Тузли нестала на Глођанском брду, али се та истина још не објављује - рекао је Милошевић и додао да се на том питању стално инсистира, али одговора нема.

Он је навео да су ти људи заробљени живи на Глођанском брду и одведени у Тузлу, гдје је извршена егзекуција.

Спомен-чесма

На градском гробљу у петак је освештана Спомен-чесма коју је подигла мајка Вишња са породицом погинулом сину Миладину Недићу и свим погинулим борцима Зворничке бригаде. Миладин је погинуо на Глођанском брду када је имао 32 године, а његови остаци, као и још седам бораца, ни до данас нису пронађени. Иза њега су остали супруга Биљана и кћерка Мила која у вријеме његове погибије није била ни рођена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана