За катедром и са 70 година?

Драгана Келеч
За катедром и са 70 година?

Бањалука - Универзитетски професори у Српској умјесто са 68 ускоро би у пензију могли да иду са 70 година, што би, како “бруји” у академској заједници, требало регулисати новим законом о високом образовању РС.

Ова вијест је, како сазнаје “Глас Српске”, жестоко подијелила мишљења у академској заједници, гдје су једни за доношење такве законске одредбе, а други категорично против. Највеће незадовољство завладало је међу студентима, који истичу да неће дозволити да им професори са 70 година држе наставу, док многи млади школовани људи чекају на запослење.

Предсједник Уније студената РС Боривој Обрадовић је истакао да су на сједници Уније студената у Источном Сарајеву донијели и закључак којим су изричито против помјерања старосне границе професора за пензионисање и који ће идућих дана упутити ресорном министарству.

- Студенти ће се залагати да се законом врати граница од 65 година за одлазак пензију, као што је у цијелом региону. Недопустиво је да многи професори у Србији оду у пензију и онда долазе на наше факултете и држе наставу - истакао је Обрадовић.

И ректор Универзитета у Бањалуци Станко Станић каже да се у академској заједници већ увелико прича о помјерању старосне границе за одлазак у пензију, чиме он и није претјерано одушевљен, јер сматра да у свим професијама радници са исто година треба да буду пензионисани.

- Закон би требало да буде исти за све и не видим зашто би се изузетак правио када су у питању универзитетски професори - казао је Станић.

У Министарству просвјете и културе РС рекли су да у овом моменту не могу да прецизирају шта ће се, како кажу, стриктно наћи у закону о високом образовању РС.

Смјернице за развој високог образовања, како су истакли у ресорном министарству, биће прецизиране стратегијом развоја образовања РС за период од 2015. до 2020. године. Ова стратегија у форми нацрта требало би да се нађе пред посланицима Народне скупштине у јуну, а у форми приједлога у септембру ове године. Након усвајања стратегије планирано је доношење новог закона о високом образовању.

- Како је доношење закона планирано за посљедњи квартал године, не можемо у овом моменту да прецизирамо шта ће њиме бити стриктно дефинисано - нагласили су у Министарству.

Креирање закона

У Министарству просвјете и културе РС истакли су да ће у процес креирања новог закона о високом образовању, поред Министарства бити укључени сви заинтересовани актери.

- У креирању закона моћи ће да учествује академска заједница и представници студената, да бисмо добили закон којим ће бити унапријеђен квалитет високог образовања - нагласили су у овом министарству.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана