За два мјесеца од увођења нових акциза прикупљено 64,5 милиона КМ

klix.ba
За два мјесеца од увођења нових акциза прикупљено 64,5 милиона КМ

На подрачуну Јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање БиХ укупно је прикупљено 64,5 милиона КМ посебне путарине за изградњу аутопутева и изградњу и реконструкцију осталих путева у БиХ.

Прикупљена средства биће распоређена када Управни одбор УИО донесе одлуку о коефицијентима за расподјелу ових средстава ентитетима и Брчко дистрикту.


Од 01.02.2018. године од када се примјењују Измјене и допуне Закона о акцизама, којима је уведена посебна путарина у износу од 0,25 КМ по литри деривата који се прода на тржишту БиХ, укупно је прикуљено 64,5 милиона КМ (11 милиона КМ путарине прикупљене док је износила 0,10 КМ и 53,5 милиона КМ путарине која се наплаћује 0,25 КМ по литри).

Када су усвајане Измјене и допуне Закона о акцизама, у истом сету су усвојене и допуне Закона и систему индиректног опорезивања и допуне Закона о уплатама на Јединствени рачун и расподјели прихода.

На овај начин је отворен посебан подрачун Јединственог рачуна УИО код Централне баке БиХ гдје се прикупљају средства од путарине намијењене изградњи аутопутева и изградњи и рекострукцији осталих путева у БиХ.

Ради се намијенским средствима која су и одвојена на посебан подрачун Јединственог рачуна. Поменута средства УИО ће моћи распоредити ентитетима и Брчко дистрикту оног тренутка када Управни одбор УИО донесе посебну одлуку о коефицијентима расподјеле према корисницима. Док се одука не усвоји средства се не могу распоредити.

Ову информација је достављена из УИО БиХ због великог броја упита о износу новца који је прикупљен на подрачуну Јединственог рачуна УИО који је отворен код Централне банке БиХ и на који се уплаћују средства по основу посебне путарине (0,25 КМ по литри деривата који се прода на тржишту БиХ), а чија је намјена да се троши за иградњу аутопутева и изградњу и реконструкцију осталих путева у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана