Велики број захтјева за усвајање, али само мали број дјеце добије нову породицу

klix.ba
Велики број захтјева за усвајање, али само мали број дјеце добије нову породицу

У Босни и Херцеговини више од 2.000 дјеце живи без родитељског старања, а приближно половина њих одраста у одређеним установама.

 Процес усвајања дјеце у БиХ је компликован, а проблем је и то што сва дјеца нису подобна за усвајање. Дијете се сматра подобним за усвајање тек након што социјални радници утврде да нема никакве шансе да ће одрастати у биолошкој породици.

Захтјева за усвајање дјеце буде много више у односу на број усвојене дјеце. На подручју Кантона Сарајево у прошлој години је поднесено 47, а у овој години 34 захтјева за усвајање. У том периоду је усвојено укупно 14 дјеце. Према ријечима в. д. директора Центра за социјални рад КС Енеса Шабића, поступак усвајања у центру покреће се оног тренутка када се утврди да је малодобно дијете без родитељског старања подобно за усвајање.

Потом се отвара предмет усвајања и приступа избору потенцијалних усвојилаца, а онда се утврђује подобност особа које желе усвојити дијете.

"Прије доношења рјешења о заснивању усвојења, центар без накнаде смјешта дијете у породицу будућих усвојилаца на адаптациони период који траје шест мјесеци. Током адаптационог периода центар врши надзор како би се утврдило да ли је усвајање у најбољем интересу дјетета. Након истека периода од шест мјесеци, уколико је протекао уредно, центар доноси рјешење о заснивању усвојења", казао нам је Шабић.

У Мостару усвојено осмеро дјеце, у Зеници поднесен 121 захтјев

Из Центра за социјални рад Мостар у 2017. и 2018. години поднесено је 89 захтјева, а усвојено је осмеро дјеце. Истичу како процедура за потпуно усвајање дјетета траје веома кратко, док се прикупи потребна документација потенцијалних усвојилаца и донесе рјешење о адаптационом периоду у трајању од шест мјесеци.

"Тај период ће показати за усвојилаце да ли се желе остварити тим поступком као родитељи, за старије дијете да их прихвати као родитеље, а за ЦСР да ли су направили добар одабир потенцијалних родитеља за дијете. Након периода од шест мјесеци, а уколико је све задовољено, доноси се рјешење о потпуном усвојењу дјетета", казали су из мостарског Центра за социјални рад.

У Центру за социјални рад Зеница поднесен је 121 захтјев, а усвојено је једно дијете у прошлој години, док у овој није усвојено ниједно јер није било дјеце подобне за усвајање.

"Орган старатељства, центар за социјални рад, дужан је у поступку обраде особа заинтересованих за усвојење оцијенити њихове опће подобности за усвојење, узети у обзир старост, физичко и психичко здравље, стабилност брачне заједнице, мотиве за усвојење, способност за родитељство, емоционалну стабилност и зрелост усвојилаца. Орган старатељства такођер је дужан да потенцијалним усвојиоцима предочи детаљна и поуздана сазнања која се односе на психо-физички статус дјетета", казали су нам из ЦСР Зеница.

Тим стручњака процјењује будуће родитеље

Додају да је орган старатељства обавезан ангажовати тим стручњака за процјену цјелокупне ситуације потенцијалних усвојилаца, како би са свих релевантних становишта (правног, психолошког, педагошког и здравственог) било могуће донијети правилну одлуку и испунити основну сврху усвојења - осигуравања одговарајуће породичне средине дјетета без родитељског старања.

"Орган старатељства дужан је да изврши избор усвојилачке породице за конкретно дијете на основу упоредне анализе свих релевантних података добијених обрадом дјетета које треба бити усвојено и брачних парова заинтересованих за усвајање. Орган старатељства на основу приложених, односно по службеној дужности прибављених доказа утврђује јесу ли испуњени увјети за заснивање усвојења дјетета прописани законом. Проблем парова који желе да усвоје дјецу је што их има знатно више него што има дјеце за усвајање па чекање може потрајати и неколико година", казали су.

Када је ријеч о подручју Тузле, у 2017. години усвојено је двоје дјеце, док је у овој години усвојено једно дијете.

Центар за социјални рад Бањалука је запримио 50 захтјева у протекле двије године, а усвојено је шестеро дјеце у овој години. Од њих је двоје било смјештено у хранитељске породице 2016. године те је сада окончан поступак усвајања.

Потребна папирологија

Процедура усвајања започиње подношењем захтјева Центру за социјални рад, за који се претпоставља да на бризи има дијете које подлијеже основним законским одредницама о усвајању. Захтјев подразумијева подношење свих доказа о подобности за усвојилаца: изводи из књиге рођених, увјерење о држављанству, увјерење да се не води кривични поступак, о некажњавању те о материјалној ситуацији.

Поред брачних парова, као кандидати за усвајање могу се појавити и ванбрачни партнери који најмање пет година живе у ванбрачној заједници. Такође, битно је истакнути да усвојилац може бити само особа која је у животној доби од 25 до 45 година и која је старија од усвојеника најмање 18 година. Усвојилац може бити и страни држављанин, ако је усвајање у најбољем интересу дјетета и ако дијете не може бити усвојено у БиХ.

Потпуно се може усвојити дијете до 10. године, а непотпуно се може усвојити дијете до навршене 18. године.

Потпуно се може усвојити само дијете које нема живе родитеље или су му родитељи непознати, родитеља који су дијете напустили, а више од једне године не зна им се мјесто боравка, те родитељи који су пред органом старатељства пристали (дали сагласност) да њихово дијете буде потпуно усвојено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана