Уласком Хрватске у Шенген возаче чекају колоне и оштре контроле

 Анита Јанковић Речевић
Уласком Хрватске у Шенген возаче чекају колоне и оштре контроле

БАЊАЛУКА - Превозници у БиХ очекују да ће им улазак Хрватске у Шенген зону 1. јануара идуће године донијети бројне проблеме, почевши од вишедневних задржавања на граници и царини до ограниченог боравка у ЕУ, што би могло изазвати масован одлазак возача али и пресељење транспортних предузећа на запад.

Превозници у БиХ уназад неколико година муку муче са застојима на граничним прелазима са Хрватском, а гужве посебно штете транспорту лако кварљиве робе која захтијева фитосанитарну инспекцију будући да се на само два гранична прелаза, од укупно 17 колико их има БиХ са том земљом, налазе сви неопходни инспекцијски органи.

- Превоз свих врста робе може се одвијати само на прелазу Бијача и Градишка због чега се стварају гужве. Тај проблем уласком Хрватске у Шенген биће само израженији и ми инсистирамо да се успостави барем још један прелаз на којем би фитосанитарни инспектори радили 24 сата - истичу у Спољнотрговинској комори (СТК) БиХ.

Због такве ситуације Одбор Удружења међународних друмских превозника терета СТК јуче је затражио од Савјета министара хитно одржавање ванредне сједнице на којој би се разматрала питања и донијеле одлуке у вези са изазовима које доноси улазак Хрватске у Шенген и ограничењу боравка професионалних возача на подручју Уније.

- Уколико се не омогући посебан третман у погледу боравка професионалних возача у Шенген простору, већ примјетан недостатак тог кадра могао би се додатно појачати. Допуштени боравак је 90 дана у било којем временском размаку од 180 дана - појашњавају у комори.

Власник превозничке фирме "Актрос" из Прњавора Жаре Брковић каже за "Глас" да Савјет министара мора тражити од Брисела да се професионалним возачима додијели посебан статус какав, на примјер, имају пилоти или радници на бродовима.

- Да возач оде и врати се из Белгије треба му десет дана и када направи седам-осам таквих тура добиће забрану уласка на шест мјесеци у ЕУ, јер ће Хрвати на то гледати као да је он радио у Белгији, а не возио робу у ту земљу. Словенија и Мађарска до сада то нису тражиле и гледале, али Хрватска хоће засигурно јер је већ настојала да то ради. БиХ мора наћи начин да возачи камиона буду изузети од правила да на простору ЕУ могу боравити 90 дана јер ако возач добије забрану он нема шта више тражити у БиХ - казује Брковић и додаје да, уколико се ово питање не ријеши, планира камионе и раднике пребацити у Словенију гдје већ има основану фирму.   

Да ће проблема бити сагласан је и предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Српске Никола Грбић.

- Хрватска ће по директиви ЕУ пооштрити контроле на свим граничним прелазима с БиХ. Детаљно ће прегледати утовар, кабине и документа што ће довести до још дужих задржавања. И сада нам треба дан-два да пређемо границу, оцаринимо и расцаринимо робу, а од јануара то ће бити далеко дуже. Плус што ће Хрватима требати најмање пола године да се прилагоде новим околностима. Чекају нас километарске колоне на прелазима - казује Грбић.

Све то ће им, наводи он за "Глас", додатно повећати трошкове.

- Возачима морамо исплатити дневницу возили они или чекали на граници, а каснићемо и са испоруком робе и кршити уговорене рокове. БиХ по том питању ништа не може да уради. И до сада смо више пута тражили од Хрватске да се побољшају услови и убрзају контроле али безуспјешно. Сада кад улазе у Шенген, тек од тога нема ништа - рекао је Грбић.

Посљедице

У Спољнотрговинској комори БиХ кажу да грађани уласком Хрватске у простор Шенгена неће осјетити посљедице у смислу додатног поскупљења или несташице производа који се увозе из те сусједне земље.

- Позитиван ефекат огледа се у томе што уласком Хрватске у Шенген, престају контроле на хрватско-словеначкој граници, а тиме и чести застоји који тренутно постоје и на тим граничним прелазима - рекли су у комори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана