Угрожено хиљаде радних мјеста

Милијана Латиновић
Угрожено хиљаде радних мјеста

БАЊАЛУКА - Појава и ширење вируса корона у Српској није оштетила само оне који су морали привремено да ставе кључ у браву, већ индиректну штету трпе и предузећа која раде у вријеме ванредног стања, због чега је угрожено хиљаде радних мјеста.

Иако нису директно погођени кризом, продавнице прехрамбене и мјешовите робе, пекаре и други којима је рад дозвољен збрајају штету и траже начин да превазиђу проблеме.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже да су потрошачке навике промијењене и да грађани купују само оно што морају.

- Субјектима који раде ограничено је радно вријеме, због чега је много радника који нису ангажовани или имају мањи фонд радних сати. Продају се само основне животне намирнице на које су ограничене марже, док се сви остали производи на којима је било зараде не продају - рекао је Рачић за “Глас Српске” и додао да је ланац пословања у трговинама потпуно нарушен.

У прилог томе говори податак да се за главу хватају и бројни дистрибутери, који на лагерима имају све више производа којима истиче рок.

- Поједини маркети желе да дистрибутерима врате робу коју нико не купује, а којој истиче рок, тако да су и једни и други у великим проблемима. Циклус набавке и продаје је поремећен, а због свега тога на подручју регије угрожено је скоро 3.000 радних мјеста - упозорио је Рачић.

Иако послодавци не намјеравају отпуштати трговце, додао је Рачић, апелују на надлежне да им помогну да превазиђу ситуацију у којој су се нашли.

Рачић каже да су се земље у региону у проналажењу рјешења водиле обимом промета, те да би исти принцип требало да примијени и Српска.

- Сви којима је пад промета у односу на исти мјесец претходне године већи од 20 одсто требало би да од Републике добију одређену врсту помоћи која би колико-толико ублажила штету. Нико не размишља о профиту, већ само да се превазиђе ова тешка ситуација - додао је Рачић.

Казао је да је рачуница потпуно јасна, те да би Српска, уколико би радници чија су радна мјеста угрожена завршили на бироу, за накнаде на које имају право од мјесец до 24 мјесеца, у зависности од дужине радног стажа, морала да издвоји неколико милиона КМ. Уколико би половина тог новца била усмјерена у предузећа у којима су запослени, радна мјеста би била сачувана, а трошак Републике мањи.

Да штету трпе сви они који раде у вријеме пандемије вируса корона потврђује и предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић, који каже да очекују састанак са представницима Владе РС до краја седмице.

- Водећи рачуна о смањењу промета и броју радника који нису могли да раде у овом периоду, тражићемо најбољи начин да се помогне тим радницима и послодавцима - рекао је Тривић.

Говорећи о паду промета, Тривић је истакао да се пекари у Зворнику жале да имају свега 20 одсто лањског промета, а да многи у Бањалуци раде са свега 35 до 50 одсто промета у односу на исти период лани.

- Промет у трговинама креће се око 60 одсто у односу на нормалну ситуацију, а осим тога, промијењена је структура асортимана који се купује, па грађани пазаре само основне животне намирнице, тако да су трговци угрожени смањењем промета и промјеном маржне политике - истакао је Тривић.

Проблеми не заобилазе ни привреднике који послују на подручју које покрива Подручна привредна комора Добој.

- Ни они који тренутно раде не могу да се похвале да су у доброј ситуацији. Широка је лепеза индиректне штете која произлази из ове ситуације - рекао је предсједник добојске Подручне привредне коморе Радован Пазуревић. Додао је да штету трпе сви чије се пословање веже за инострано тржиште, првенствено за Италију.

- У Италији већ два мјесеца све стоји. Конкретно, сектор коже, текстила и обуће је везан за ту земљу и сви ми који смо у тој бранши настојимо реорганизовати производњу и развући залихе, само да не бисмо отпуштали раднике и ставили кључ у браву. Примјера ради, ако вам недостају пертле или етикете, џаба све остало што имате на тоне, процес производње стаје - рекао је Пазуревић, који је и власник фабрике обуће “Санино”, која послује у Дервенти и Прњавору.

Мораторијум

Горан Рачић каже да имају велики број притужби привредника на мораторијум за кредите, јер су банке прописале компликоване процедуре.

- Траже бројна образложења и да им компаније доставе потврде да су претрпјели штету. Сматрам да је то требало ријешити као у Србији, да се уведе обавезан мораторијум, а не овако. Банке немају разумијевања да и фирме које раде трпе штету и велики број компанија се жали да дуже од мјесец чекају одговоре из банака. Из Владе је речено да банке неће обрачунавати камату за тај период, међутим, оне то чине - рекао је Рачић, нагласивши да ће привредници поново за сто са представницима Владе и банака да би нашли рјешење за све ове проблеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана