Ученици славе Светог Саву

Ц. М. - С. А.
Ученици славе Светог Саву

Бањалука - Химном Светом Сави, бесједама и рецитацијама у част првог српског просвјетитеља јуче је у школама широм Српске обиљежен Савиндан.

Замјеник градоначелника Бањалуке Јасна Бркић уручила је јуче по 150 марака и књиге за 17 најбољих средњошколаца.

- Поносни смо на ђаке и студенте који остварују запажене резултате. Сматрамо да на овакав начин доприносимо њиховом бољем учењу и раду - казала је Бркићева.

Награђени гимназијалац Дејан Милановић нагласио је да је за одличан успјех потребно уложити много труда и да је награда подстрек за даљи рад.

Школска слава прослављена је у Гимназији и Основној школи "Свети Сава" у Бањалуци, те у Гимназији и Машинској школи у Мркоњић Граду. Посебно свечано је било у Рогатици, али и у другим општинама гдје су ђаци на светосавским приредбама говорили о утемељивачу српске државе и културе.

У Приједору су у понедјељак увече на Светосавској академији најуспјешнијим просвјетарима у школској 2013/14. години додијељене "Светосавске повеље". Протонамјесник прњаворски Душко Дринић подсјетио је на ријечи монаха Теодосија, према којем је архиепископ и просвјетитељ живио и радио за народ и умро служећи народу.

"Добротвор"

Српско хуманитарно удружење "Добротвор" из Сарајева обиљежило је у Старој православној цркви Светог архангела Михаила на Башчаршији крсну славу - Светог Саву. У присуству предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића, амбасадора Србије у БиХ Станимира Вукићевића и других гостију обред ломљења славског колача обавио је протојереј ставрофор Јадран Даниловић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана