У трци за 12 милиона марака подстицаја 314 фирми из Српске

Маријана Миљић Бјеловук
У трци за 12 милиона марака подстицаја 314 фирми из Српске

БАЊАЛУКА - На јавни позив за додјелу 12 милиона марака подстицаја за директна улагања пријавило се 314 предузећа, казали су “Гласу Српске” у Министарству привреде и предузетништва РС.

- Право на подстицај привредни субјекти остварују на основу пројеката који подразумијевају набавку савремених технологија и опреме, односно набавку нове или коришћене опреме која није старија од 12 година те развоја и иновација које реализују фирме - појаснили су у Министарству привреде.

Нагласили су да ће комисија прегледати све пристигле пријаве те утврдити која све предузећа испуњавају услове да добију новац по овом основу.

Подстицај је прошле године добила и бањалучка фирма “Лупацо”, која се бави производњом папирних кеса.

- Свака помоћ за набавку нове технологије је добродошла. Ми и даље планирамо нова улагања, јер ове, али и наредне двије године, имамо израђене пројекте и планирамо даље инвестиције. Тако да ћемо се пријављивати и даље на јавне позиве. Ове године је за ову врсту подстицаја издвојено више новца него лани, што је за сваку похвалу. Надамо се да ће идуће године још више новца бити издвојено за ове намјене и да ће одзив привредних субјеката бити све већи - рекао је директор фирме “Лупацо” Далибор Лукић.

Он је навео да је похвално што се у јеку кризе пријавио велики број фирми за подстицаје за директна улагања, што значи да фирме у борби са свим проблемима улажу и у нову технологију.

Са његовим мишљењем слаже се и власник прњаворске Месне индустрије “Тривас” Немања Васић, који наводи да је свака помоћ за набавку нових машина добродошла.

- То је позитивно и омогућава привредницима у Српској да прате конкуренцију из Европске уније, која има савремене машине и гдје се по јединици машине произведе много више производа за одређено вријеме и тиме знатно смање трошкови. Ми са старим машинама које производе много мање нисмо конкуренти. Имамо много већу заступљеност радне снаге и трошкове по питању електричне енергије и горива, односно свега онога што поскупљује коначан производ - навео је Васић, који је и потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ.

Он је нагласио да улагање у опрему повећава рентабилност и конкурентност наших привредних субјеката.

Јавни позив за додјелу подстицаја за директна улагања расписан је 25. марта ове године, на период од 30 дана, али је због значајног интересовања привредних субјеката продужен за додатних 15 дана, односно до 11. маја.

Прошла година

Према подацима Министарства привреде и предузетништва РС на јавни позив за додјелу седам милиона марака подстицаја за директна улагања у 2021. години пријавило се 267 привредних субјеката. Од тог броја њих 207 испунило је услове за добијање тих подстицаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана